
Special Paris
Paris: Celebrul muzeu Luvru expune icoane bizantine, salvate din Ucraina
sfintii_serghie_si_vah_sau_bacchus_-_icoana_realizata_intre_secolele_vi-vii_este_conservata_in_mod_normal_la_kiev_la_muzeul_national_de_arta_khanenko.

De la începutul războiului, în februarie 2022, muzeul Luvru a încercat să ajute colegii ucraineni. Muzeul național de Artă din Kiev a cerut material de protecție iar el a fost trimis prin intermediul mai multor convoaie organizate de prestigiosul muzeu parizian.
În octombrie 2022, președinta-directoare a Luvru - Laurence des Cars s-a întâlnit la Paris cu omologi ucraineni printre care și directoarea Muzeului Khanenko din Kiev.
Situația era și continuă să fie gravă. Unesco a identificat 240 de obiective culturale distruse de bombele ruse. Inventarul ministerului Culturii de la Kiev este și mai trist: circa 470 de obiective culturale sunt distruse ori afectate de bombardamentele ruse, dintre care 35 de muzee.
Pe 10 octombrie 2022, o rachetă a căzut la 10 metri de Muzeul Khanenko din Kiev pulverizând geamurile acestei clădiri care, înainte de invazie, găzduia o colecție de pictură veche. Din fericire, echipa muzeului a reușit înainte de explozie să adăpostească aproape întreaga colecție de lucrări de artă, cu excepția unor tablouri cu dimensiuni excepționale, ce nu pot fi deplasate.
Acum, lucrările ce au fost așezate în adăposturi, sunt amenințate de condițiile improprii în care se regăsesc. Frecvent au loc tăieri de electricitate iar astfel lucrările pot fi deteriorate de temperaturile improprii.
Pentru Le Monde, președinta-directoare a Luvru, Laurence des Cars, își amintește că a propus imediat să conserve aceste lucrări importante, până la finele conflictului.
Muzeul ucrainean deține unele icoane extrem de prețioase, care, ar putea de altfel să ajute la relansarea noului departament parizian de artă bizantină și a creștinilor din Orient, pe care muzeul Luvru dorește să îl inaugureze în 2027.
Responsabila muzeului francez explică faptul că atunci când a anunțat crearea acestui departament, nu își închipuia că Europa va înregistra un astfel de război, în inima ortodoxiei.
Iar la ora actuală, este imposibil să nu ținem cont de acest război, adaugă șefa celui mai vizitat muzeu din lume.
Sunt mii de lucrări de artă ce trebuiesc salvate din Ucraina, unele însă trebuiesc salvate cu prioritate, spune ea.
Cea care le prioritizează este Olga și este conservatoarea Muzeului Khanenko. Ea trăiește însă în exil și lucreză pentru Muzeul Luvru din 2022.
În fruntea listei sale s-au aflat 4 icoane bizantine, extrem de rare, ce provin de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai, Egipt și care sunt expuse în mod normal la Muzeul din Kiev.
Totodată, pe listă se regăsește un mic panou în micro-mozaic, de secol XIII în care este reprezentat Sfântul Nicolae. "Sunt cinci repere fundamentale pentru arta ortodoxă", explică pentru Le Monde, Maximilien Durand – el conduce departamentul de artă bizantină.
Operațiunea de salvare a fost pusă la punct la finele lui februarie 2023, cu ocazia unei deplasări la Kiev a unei echipe ministeriale franceze și a directoarei Luvru.
Iar în luna mai, sub escortă militară, prin Polonia și Germania, aceste opere de artă au fost aduse la Paris. A ajutat cu peste 200.000 de euro Alianța internațională pentru protejarea patrimoniului din zonele de conflict.
Până la finele conflictului, icoanele bizantine vor fi conservate la Luvru și vor face parte dintr-un program de cercetare internațională, după cum dorește directoarea acestui muzeu. Ele vor fi expuse publicului de la mijlocul lui iunie și până pe 6 noiembrie.
Şi tot până la finele războiului vor rămâne în rezervele Luvru, situate în Pas-de-Calais și alte lucrări de artă salvate din Ucraina.