Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Primăvara 2023 este cea mai caldă înregistrată vreodată

un_barbat_se_bronzeaza_intr-o_suburbie_a_madridului_spania_18_aprilie_2023._intre_martie_si_mai_spania_a_inregistrat_cea_mai_calduroasa_primavara_meteorologica_intregistrata_vreodata.

Un barbat se bronzeaza într-o suburbie a Madridului, Spania, 18 aprilie 2023. Între martie si mai, Spania a înregistrat cea mai calduroasa primavara meteorologica întregistrata vreodata.
Un barbat se bronzeaza într-o suburbie a Madridului, Spania, 18 aprilie 2023. Între martie si mai, Spania a înregistrat cea mai calduroasa primavara meteorologica întregistrata vreodata.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Paul White
Spania s-a confruntat cu cea mai călduroasă primăvară înregistrată de la începutul statisticilor de mediu în această țară, anunță Agenția națională de meteorologie. Adică, din 1961 încoace.

Între 1 martie și 31 mai, în Spania s-au înregistrat în mod constant, temperaturi peste media normală.

Iar la finele lui aprilie, un val de căldură cu totul excepțional a fost resimțit aici.

În timpul acestor trei luni, temperatura medie a fost de 14 grade, cu aproape 2 grade în plus comparativ cu temperatura normală pentru acest anotimp.

O masă de aer cald și uscat, venit din Africa de Nord, a adus cu sine, la finele lui aprilie,  un record  de temperatură de 38,8 grade, în sudul țării. Este un nivel care se înregistrează, în mod normal, în luna iulie.

Această temperatură extremă ar fi fost imposibilă fără schimbarea de mediu, a arătat un raport publicat la începutul lunii mai de World Weather Attribution (WWA) – o rețea mondială de oameni de știință care au evaluat legătura dintre evenimentele meteo extreme și dereglările de mediu.

Un raport ONU arată că în ultimii ani, temperaturile excepționale s-au tot multiplicat în Spania iar astfel Spania a devenit una dintre cele mai afectate state europene la capitolul schimbări de mediu. Există un risc de deșertificare în cazul a 75% din teritoriul spaniol, susține ONU.

Statistica arată că 2022, an marcat de o vară extrem de calduroasă și de incendii devastatoare, a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în Spania.