Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac în Franța: "Au nom de Jésus!"

La locul dramei, un parc din Annecy, la poalele Alpilor francezi, joi 8 iunie 2023.

La locul dramei, un parc din Annecy, la poalele Alpilor francezi, joi 8 iunie 2023.
La locul dramei, un parc din Annecy, la poalele Alpilor francezi, joi 8 iunie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Florent Pecchio

La Annecy, în sud-estul Franței, un refugiat sirian înarmat cu un cuțit a rănit, joi dimineața, 6 persoane dintre care 4 copii cu vârste foarte mici – unul încă nu a împlinit 2 ani iar un alt copil rănit are doar 3 ani. O anchetă este în curs pentru tentativă de asasinat.

Este un atac fără mobil terorist aparent, a precizat procuroarea din Annecy. Ea a precizat că agresorul este un refugiat politic, fără domiciliu, care a ajuns la Annecy în toamna lui 2022. El nu era sub influența drogurilor și nici a alcoolului în momentul atacului.

Agresorul nu era un cunoscut al serviciilor de poliție.

Sirianul are de 10 ani reședința în Suedia și a fost reținut de poliția franceză foarte repede după atac.   

Are 31 de ani, este căsătorit – deși soția susține că sunt despărțiți de anul trecut – și este tatăl unui copil de 3 ani. El se declară creștin sirian. În momentul atacului el a strigat "au nom de Jésus!"/ În numele lui Isus. 

Şefa Executivului francez, Elisabeth Borne susține că agresorul se afla legal în Franța chiar dacă autoritățile franceze i-au refuzat o cerere de azil depusă, în noiembrie, la Oficiul francez de protecție a Refugiaților. În 2013, el obținuse dreptul de ședere în Suedia și beneficia de acest drept până în 2025.

Suedia a refuzat, în schimb, să îi acorde naționalitatea. El se căsătorise în Suedia iar soția sa a primit naționalitatea suedeză.

Într-o declarație, cea care se prezintă drept "fosta soție" a atacatorului, spune că cei doi s-au despărțit în urmă cu mai multe luni, când ea a primit, dar nu și el, naționalitatea suedeză. El a venit în Franța și trăia într-o biserică, a explicat fosta soție.

“Suntem bulversați de acest act odios, incalificabil”, a precizat prim-ministra Franței, Elisabeth Borne. Ea s-a deplasat la Annecy.

Cei patru copilași răniți au fost transportați la spital la Geneva și la Grenoble. Starea lor de sănătate este extrem de fragilă, sunt în urgență absolută, a precizat procuroarea și a subliniat că atacatorul a vizat părți vitale ale corpului.

Doi adulți se află la spital după ce au fost răniți de agresor dar, unul dintre ei, a fost rănit de focurile trase de poliție, în timpul interpelărilor.

Reprezentanți consulari britanici s-au deplasat la Annecy, unul dintre copilași fiind britanic.

Aflat la Paris, șeful diplomației britanice, James Cleverly și-a exprimat solidaritatea cu poporul francez "în acest timp dificil".

La rândul său, șeful diplomației italiene Antonio Tajani și-a exprimat solidaritatea cu Franța și a cerut, pe Twitter, condamnarea acestui act cu cea mai mare fermitate.

Președintele Franței, Emmanuel Macron vorbește de “un atac de o lașitate absolută”.

Atacul a declanșat o avalansă de reacții în rândul clasei politice franceze. Aleși de dreapta și de extremă dreaptă scot în evidență originile siriene ale agresorului.

După această dramă, întreaga politică migratoare dar și unele reguli europene trebuiesc puse sub semnul întrebării, susține președintele Reuniunii Naționale /Rassemblement national, de extremă dreaptă, Jordan Bardella.

Iar șeful deputaților Republicani, Olivier Marleix cere oprirea "imigrației de masă".

Pentru prim-ministra Elisabeth Borne, sunt chestiuni în afara subiectului. Ea așteaptă sfârșitul anchetei iar până atunci face apel la unitate și la solidaritate.

Unitatea în rândul clasei politice nu a durat decât 60 de secunde și nu mai mult, pe durata unui minut de tăcere păstrat în camera deputaților, la Adunarea Națională, în semn de respect față de familiile copilașilor.