Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China-Arabia saudită, o alianţă tot mai strânsă

arabo-chinez.jpg

Regele Salman al Arabiei saudite si presedinteel chinez Xi Jinping.
Regele Salman al Arabiei saudite si presedinteel chinez Xi Jinping.
Sursa imaginii: 
路透社

La Riyad, capitala Arabiei saudite, s-a deschis duminică a 10-a conferinţă comercială arabo-chineză. Sunt prezenţi peste două mii de participanţi din 23 de state iar lucrările au ca temă «colaborarea pentru prosperitate».

Actuala conferinţă este «cea mai importantă organizată vreodată», spune ţara gazdă. Arabia saudită enumeră şi temele ce vor fi abordate: agricultura, imobiliarul, inovaţia şi noile tehnologii.

Arabia saudită este de ceva vreme atrasă de China cu care îşi întăreşte tot mai mult legăturile politico-comerciale. Acum 6 luni, preşedintele Xi Jinping, în vizită la Riyad, promisese că «se deschide o nouă eră» în relaţiile cu petromonarhia de la Golful Persic. O lună mai târziu, aceasta din urmă era acceptată ca «asociat şi partener de dialog» în sânul Organizaţiei de cooperare de la Shanghai, OCS, structură copilotată de China şi Rusia ce urmăreşte să contracareze influenţa instituţiilor occidentale pe plan geopolitic. Fac parte din ea, în afară de China şi Rusia, cele 4 foste republici sovietice din Asia centrală, India, Pakistan şi Iran.

Reamintim, Arabia saudită este aliată tradiţională şi apropiată a SUA. Asta nu a împiedicat ţara să se reconcilieze cu rivalul regional, Iranul, sub egida diplomaţiei chineze. «SUA nu cer nimănui să aleagă între ele şi China. Ïncercăm doar să arătăm care sunt avantajele parteneriatului cu noi» spunea zilele trecute secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Arabia saudită chiar înaintea conferinţei de duminică cu China. De partea sa, şeful diplomaţiei saudite estima că ţara sa «este capabilă să întreţină angajamente şi parteneriate multiple».

 
China-Arabia saudită, o alianţă tot mai strânsă