
Special Paris
Fericit precum un pește în Sena: Provocările organizării JO de vară de la Paris
un_barbat_pescuieste_in_sena_nu_departe_de_turnul_eiffel._in_sena_exista_35_de_specii_de_pesti_iar_miliarde_de_euro_sunt_investite_pentru_a_face_sena_cat_mai_curata.

Primii care vor putea înota în Sena vor fi, de altfel, sportivii, iar toate probele de natație vor avea ca punct de plecare impresionantul pod Alexandre III.
Pentru Pierre Rabadan adjunctul Primăriei Capitalei, care se ocupă de sport și de JO și Paralimpice din 2024, înotul în Sena este o ambiție... nu o nebunie, așa cum spun mulți.
Bineînțeles, există și un cost. Jocurile au permis accelerarea investițiilor iar astfel, nu doar sportivii vor putea profita de Sena ci și parizienii. Înotul în Sena va fi posibil pentru publicul larg începând cu vara lui 2025, promite primăria Parisului.
Una dintre cele mai mari investiții la acest capitol, s-a făcut în amenajarea unui bazin care va prelua apa de ploaie.
Când plouă, volumul de apă din canalizarea pariziană crește considerabil. Iar pentru ca această apă să nu se reverse pe străile capitalei, Sena este utilizată ca o supapă de securitate.
Acest nou bazin va avea un diametru de 50 de metri și o adâncime de 30 de metri. Practic, el va putea reține echivalentul a 20 de piscine olimpice ..de apă de ploaie.
Apa stocată va fi pompată spre canalizare care o va duce spre stația de epurare pentru a fi tratată.
În fiecare zi, cei 9 milioane de oameni care locuiesc în regiunea pariziană utilizează 2 milioane de metri cubi de apă.
Dar, până în 2024, peștii înoată deja în Sena, după cum observă Sabrina Guérin – una dintre responsabilele de la SIAAP – este instituția publică ce se ocupă de realizarea depoluării apelor uzate din regiunea pariziană: "Există mici pești în Sena. La ora actuală putem număra 36 de specii diferite de pești. În anii ’70, existau doar trei specii de pești în Sena. Prezența peștilor este un indicator excelent care ne arată o ameliorare a calității apei. Iar în plus, avem specii care sunt extrem de exigente în privința apei în care trăiesc".
Pentru a fi realizate studii suplimentare, peștii din Sena vor fi ascultați. Programul se numește Sein'Acoustique și are menirea să descopere prezența în Sena nu doar a peștilor dar și a nevertebratelor în general:
Sabrina Guérin: "Cu ajutorul unui hidrofon – un fel de microfon - pe care îl așezăm în apă vom obține informații privind speciile de pești existente și nu numai, dar vom observa și comportamentul lor în ceea ce privește alimentația lor, reproducerea lor, nivelul de stres. Vom putea traduce, efectiv, pălăvrăgeala lor".
La fel ca animalele terestre, peștii au nevoie de oxigen. Pe un ecran gigant amplasat la uzina SIAAP, este afișat nivelul de oxigen din apă. Numeroase captoare sunt instalate de-a lungul Senei. Ele indică faptul că există peste 8 miligrame de oxigen pe litrul de apă din Sena. Erau doar 5 miligrame pe litru, în urmă cu 20 de ani.
Acum, acest serviciu de tratare a apei echipează două uzine de tratare a apei cu lămpi cu ultraviolete, la intrarea în Paris.
Pe măsură ce apa va fi curățată de orice materie organică, apa va fi tratată cu ajutorul luminii cu ultraviolete pentru a fi eliminate bacteriile ce ar mai putea exista.
Iar cu această nouă etapă de tratare a apei, concentrația de microbi va fi redusă considerabil.