Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociațiile de marocani din Franța trimit ajutoare sinistraților. Crucea Roșie lansează un apel de strângere de fonduri

Donatori veniți să doneze sânge după cutremurul din Maroc.

Donatori veniți să doneze sânge după cutremurul din Maroc.
Donatori veniți să doneze sânge după cutremurul din Maroc.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ABDELHAK BALHAKI

Au trecut câteva zile de la cutremurul care a devastat Marocul. Este cel mai puternic seism din ultimii 60 de ani. Bilanțul a ajuns la aproape 3.000 de morți, peste 5.600 de răniți și multe persoane despre care nu se mai știe nimic. Între timp, asociațiile de voluntari și ONG-urile de peste tot din lume s-au organizat pentru a trimite ajutoare. Crucea Roșie a lansat un apel pentru strângere de fonduri iar în Franța au loc acțiuni de solidaritate la nivel național.

Indiferent de locul în care trăiesc, cei din Maroc nu-și uită rădăcinile. Mulți încă mai au familii acolo. Acum este important să dea o mână de ajutor. La Cannes, s-au adunat la moschee. Vin mașini care au ajutoare. Fiecare a venit cu ce a putut. Samia este originară din Maroc, de la Agadir. A venit la Moscheea din Cannes cu haine, medicamente, produse pentru igienă. ''Nu este posibil'', spune ea la RFI. ''Nu putem rămâne spectatori. Au pierdut totul, nu mai au nimic''.

Sacii cu donații s-au strâns toată ziua. Sunt așezați peste tot, în vecinătate de moschee. Said este și el din Maroc. Are o firma de echipamente medicale. ''Sunt din Marrakech, așa că vin aici să mai aflu noutăți. Am venit să-mi exprim solidaritatea. Am o firmă de echipamente medicale. Am adus câteva scaune cu rotile, bastoane, cadre pentru mers și pansamente'', spune Said la RFI.

Azzizi Essaid este președintele Asociației Musulmanilor din zona Cannes. El spune la RFI: ''Dacă vă uitați aici, de exemplu, avem încălțăminte, materiale medicale pe partea cealaltă. Avem bastoane, materiale de construcție, pansamente, betadină, medicamente''. Tot ce s-a strâns până acum la Moscheea din Cannes va ajunge în Maroc la sfârșitul săptămânii. Acțiunea de colectare de ajutoare va continua.

Sate distruse după cutremurul din Maroc care a zguduit țara în noaptea de vineri spre sâmbătă, 9 septembrie.
Sate distruse după cutremurul din Maroc care a zguduit țara în noaptea de vineri spre sâmbătă, 9 septembrie.
Sursa imaginii: 
AFP - FADEL SENNA

Crucea Roșie a lansat un apel de strângere de fonduri la nivel internațional de aproximativ 100 de milioane de euro. A deblocat deja un milion de franci elevețieni din fondul de urgență pentru a sprijini accelerarea operațiunilor de căutare a supraviețuitorilor. Sunt oameni care au rămas fără case, nu au unde dormi, au pierdut totul și sunt cuprinși de disperare. ''Ne simțim complet abandonați aici, nimeni nu a venit să ne ajute. Casele noastre sunt prăbușite și nu avem unde merge'', spune o localnică dintr-un sat din care nu a mai rămas mai nimic. ''După cutremur, au venit să numere victimele. De atunci, nu a mai rămas niciunul dintre ei. Nimeni nu este aici cu noi'', spune un alt localnic citat de AFP. ''Daca guvernul nu face nimic, atunci vom face noi'', spune unul dintre voluntarii veniți în ajutor.

Tafeghaghte în mai 2022 și după cutremur, 9 septembrie 2023.
Tafeghaghte în mai 2022 și după cutremur, 9 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
© Before World Imagery Wayback After Airbus DS

Potrivit Unicef, peste 100.000 de copii au de suferit de pe urma cutremurului, ceea ce înseamnă aproximativ un sfert din populația Marocului. Șeful guvernului marocan, Aziz Akhannouch a prezidat o reuniune de urgență consacrată reconstrucția caselor care au fost distruse în zonele sinistrate. Armata marocană a instalat mai multe spitale de campanie pentru îngrijirea răniților.

Au murit aproape 3.000 de persoane și peste 5.600 au fost rănite, conform ultimului bilanț dat publicității. Sunt, în continuare, mulți dispăruți.