
Special Paris
Israel: Curtea Supremă decide dacă invalidează legea care îi limitează drastic puterile
Curtea Suprema din Israel nu a mai anulat vreodata o lege fundamentală.

În luna iulie, după luni întregi în care israelienii au contestat în stradă reforma judiciară, puterea câștiga o bătălie: îi era adoptat un text de lege prin care Curtea Supremă nu mai are posibilitatea de a anula unele legi.
Câteva luni mai târziu, acum, Curtea Supremă decide dacă va invalida acest text de lege, explică la microfonul RFI Claude Klein, profesor de drept la Universitatea de ebraică din Ierusalim: "În 1995, Curtea Supremă a stabilit un principiu conform căruia legile fundamentale au un caracter constituțional. Indiferent că sunt legi speciale ori ordinare. Curtea Supremă, poate controla toate legile".
Trebuie spus că Israelul nu are o Constituție scrisă, așa cum este cazul, spre exemplu, al Franței sau României - dar nici două camere parlamentare ci una singură. Pe de altă parte, Curtea nu a mai anulat vreodată o lege fundamentală.
Practic, pentru prima dată, Curtea Supremă va putea, deci, invalida o lege care îi interzice să invalideze decizii politice. Așa că ne regăsim într-o confruntare directă între puterea judiciară, de o parte, guvernul și parlamentul de cealaltă.
Profesorul Claude Klein: "Să ne gândim pentru o clipă că judecătorii Curții Supreme vor anula această lege din reforma judiciară. Dar și că guvernul va spune: nu, este inacceptabil – și că nu va lua în considerare decizia Curții Supreme. În această situație, întrebarea este dacă șeful poliției va asculta guvernul ori, mai degrabă, pe Curtea Supremă?!”.
Altfel spus și foarte simplu: Israel se află în pragul unei crize instituționale și constituționale.
Ilan Greilsammer este profesor de științe politice la Universitatea Bar-Ilan din Tel Aviv: "Dacă legea este invalidată, ar fi pentru prima dată în istoria Israelului, când, Curtea Supremă invalidează o lege fundamentală. Guvernul spune că este un prerogativ pe care Curtea nu și-l poate atribui singură. Astfel că ne regăsim într-o criză a două instituții majore Curtea Supremă și Guvernul – iar, de altfel, Executivul ar putea ieși serios avariat din această criză. Deja, unii miniștri au precizat că indiferent de decizia pe care o va lua Curtea Supremă, trebuie să o respectăm și să o punem în practică, ceea ce nu este deloc dorința premierului Benjamin Netanyahu. Alți miniștri au spus că nu vor lua în considerare decizia Curții. Cred că ne îndreptăm spre o dizolvare a coaliției deoarece este formată din persoane care au păreri atât de diferite".
Rămâne de văzut ce va face guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu și coaliția sa care deține 64 din cele 120 de mandate ale Knesset-ului.
Președintele Knesset-ului, Amir Ohana, a dat de înțeles că executivul și legislativul nu vor lua în considerare decizia Curții Supreme.