
Special Paris
Veneția introduce de anul viitor taxa de 5 euro pentru turiștii care vin doar pentru o zi
Gondole pe Marele Canal din Veneția, 3 septembrie 2023.

Ședința Consiliului Municipal din Veneția a luat în sfârșit decizia de a-i taxa pe turiștii care vin doar pentru o zi și doresc să se plimbe pe canale, pe celebrele poduri și să admire operele de artă. Taxa va fi de 5 euro și se va putea plăti online. Se va aplica pe o perioadă de 30 de zile, spune hotărârea consiliului, în zilele în care numărul de turiști este atât de mare încât Veneția devine neîncăpătoare. Nu s-au decis exact zilele, dar vor fi cu siguranță cele de la sfârșit de săptămână, sărbătorile legale sau vacanțele școlare. Urmează anunțarea calendarului. Sunt exceptați de la această taxă turiștii care vor petrece cel puțin o noapte la Veneția și cei cu vârsta până la 14 ani.
"Acesta este un prim pas ( ... ) Facem un experiment'', a declarat primarul de dreapta Luigi Brugnaro, promițând că ''sistemul va fi simplu de utilizat'', notează AFP. Fluxurile prea mari de turiști din Veneția au ajuns și în atenția UNESCO. Organizația consideră că Italia a luat măsuri ''insuficiente'' pentru a combate deteriorarea condițiilor din oraș, motiv pentru care vor să plaseze Veneția pe lista patrimoniului mondial în pericol. "Dezvoltarea continuă (a Veneției), impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă amenință că va provoca modificări ireversibile ale valorii universale excepționale a proprietății", precizează UNESCO.
Creșterea nivelului mării și alte ''evenimente meteorologice extreme'' legate de încălzirea globală ''amenință integritatea'' site-ului, avertizează UNESCO. Deocamdată, opinia UNESCO este doar rol de a indica pericolul. Reamintim că este necesară aprobarea statelor membre pentru ca Veneția să fie inclusă pe lista patrimoniului mondia în pericol. În aceste zile, la Riad, se desfășoară o reuniune a Comitetului Patrimoniului Mondial.
Și totuși de ce s-a votat acum această taxă, deși de ani buni se discută despre necesitatea adoptării unor măsuri care să reducă turismul de masă, aflat într-o continuă creștere, și protejarea orașului. Opoziția din Consiliul Municipal nu ezită să spună că rapiditatea adoptării deciziei are legătură cu dorința de a arăta UNESCO faptul că ''se face ceva'', după cum spune Gianfranco Bettin, citat de AFP.

UNESCO vorbește și despre ''lipsa unei viziuni strategice globale comune'' și ''eficacitatea și coordonarea scăzute'' a autorităților locale și naționale italiene. Acest lucru va duce la o mai mare ''implicare și mobilizare a actorilor locali, naționali și internaționali'', speră organizația.
Veneția este un oraș muzeu. În 1987 a intrat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Orașul Dogilor a fost fondat în secolul al V-lea iar din secolul al X-lea a devenit o putere maritimă. În prezent, este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Zeci de mii de turiști ajung în fiecare zi în acest oraș de o frumusețe aparte. Veneția are aproximativ 50.000 de locuitori iar numărul lor este în continuă scădere. ''Există încă prea mult turism de masă și nu turism durabil, în detrimentul populației. Veneția nu ar trebui să devină un muzeu în aer liber", a declarat un diplomat UNESCO pentru AFP în iulie.
Pe lângă turismul de masă, Veneția și laguna sunt afectate de maree care de multe ori inundă Piața San Marco și fragilizează fundațiile clădirilor.