
Special Paris
Germania nu mai acceptă migranți ce vin dinspre Italia iar Franța comasează forțe la granița cu Italia
migranti_se_afla_la_bordul_navei_de_salvare_al_ong-ului_spaniol_open_arms_si_asteapta_sa_li_se_permita_sa_coboare_in_portul_messina_sicilia_italia_22_septembrie_2022.

Executivul german spune că decizia sa privește “mecanismul de solidaritate europeană”, prin intermediul căruia este organizată distribuția migranților în funcție de țara prin care au intrat în Uniunea Europeană. Mecanismul a fost conceput tocmai pentru a fi ajutate state precum Italia ori Grecia, principale porți de intrare în Uniunea Europeană.
Berlin își justifică decizia prin faptul că există o puternică presiune migratoare spre Germania, mai exact asupra capacităților de cazare și de primire a acestor persoane.
Publicația germană Die Welt amintește că guvernul italian condus de Giorgia Meloni nu mai acceptă din decembrie 2022 să îi fie transferați migranți de către alte state europene. La finele anului trecut, Italia le transmitea partenerilor că nu mai dispune de spații de cazare.
În cadrul mecanismului de solidaritate, Germania a primit 1.700 de migranți ce au ajuns din Sudul Europei, din cele 3.500 de persoane pe care s-a angajat să le primească.
Subiectul este unul sensibil în Germania, pe măsură ce extrema dreaptă câștigă în sondaje. În ultimele luni a luat amploare fenomenul imigrației clandestine.
Situația este extrem de tensionată la ora actuală, în numeroase localități din Germania, a insistat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.
De partea sa, Franța, a anunțat că trimite echipe suplimentare la frontiera cu Italia pentru a limita imigrația clandestină, un fenomen care se tot extinde.
Numărul de migranți ce au ajuns pe coastele italiene s-a dublat în 2023 comparativ cu 2022. Mulți dintre ei își doresc să ajungă în Franța, traversând Alpii.
Imigrația este, de ani de zile, un subiect ultra-sensibil al relației franco-italiene.
A crescut cu 100% fluxul migranților pe care îi regăsim în Alpii francezi, afirmă ministrul de Interne Gérald Darmanin după ce a vizitat un punct frontalier, la Menton, în S-E Franței. Motiv pentru care a anunțat că sunt trimise forțe suplimentare de-a lungul frontierei.
Sunt trimise unități de forță mobile, jandarmi, poliție – un total de 200 de agenți.
Iar numărul militarilor specializați în operațiuni de noapte este dublat – de la 60 la 120 de militari. Este dublat și numărul polițiștilor de frontieră.
La finele lui aprilie, șefa Executivului francez Elisabeth Borne anunțase că trimite 150 de jardami și polițiști suplimentari în zona frontalieră cu Italia.
Ïn paralel, forțele de ordine vor utiliza drone pentru a supraveghea frontiera.
În plus, un proiect de lege privind imigrația va fi dezbătut de Senat în această toamnă.
Noi tehnologii și echipamente sunt comasate în zona frontalieră cu Italia iar din primăvară, o legislație nouă ne va ajuta să luptăm împotriva imigrației clandestine, spune ministrul francez de Interne care, recunoaște că instabilitatea din Sahel, în special, este cea care pune presiune pe Europa.