
Special Paris
Mediu: Franța și-a diminuat emisiile de CO₂ în 2022 dar pădurile absorb mai puțin decât s-a estimat
Un pompier arunca apa pe ramasitele unui incendiu declansat într-o padure de lânga Bordeaux, la Hostens, în S-V Frantei, 23 august 2022. Padurile din Franta sunt tot mai slabite pentru a putea absorbi emisiile de dioxid de carbon.

Potrivit raportului Observatorului Mediu - Energie, publicat joi, 14 septembrie, Franța nu a respectat obiectivele în privința emisiilor nete de gaz cu efect de seră în 2022. Pădurile și solul sunt suprasolicitate și nu mai reușesc să absoarbă, așa cum se spera, dioxidul de carbon.
Franța a emis 386 de milioane de tone de CO2 – cu circa 20 de milioane de tone în plus față de obiectivul stabilit, de 367 de milioane de tone de dioxid de carbon.
Practic, pădurile și solul nu au reușit să absoarbă decât circa 17 milioane de tone de dioxid de carbon din cele 41 de milioane de tone de CO2 fixate în strategia națională.
Acum, problema este că pădurile sunt slăbite de seceta și de canicula tot mai frecventă și mai puternică, de vină fiind tot schimbările de mediu.
Pe de altă parte, un alt raport, de această dată realizat de Organizația Meteorologică mondială – organism ce reunește 18 instituții internaționale – arată că doar 15% din obiectivele de dezvoltare durabilă sunt pe cale să fie atinse. Motivul: sunt prea mici eforturile de atenuare a schimbărilor de mediu.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres observa că 2023 ne-a arătat tuturor că schimbările de mediu sunt o realitate, dat fiind că fenomene meteo extreme au făcut ravagii pe toate continentele.
Şi, spune el, este doar începutul. Iar pentru a ne atinge obiectivele stabilite pentru 2030, înregistrăm o întârziere teribilă, constată Antonio Guterres.
Pe 18 și 19 septembrie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite va discuta tocmai despre aceste obiective de dezvoltare durabilă.
Iar pe 20 septembrie, va fi un summit despre “ambițiile climatice”.
Urmând ca la începutul lui decembrie să aibă loc, la Dubai, COP28.
Potrivit GIEC - Grupului interguvernamental de experţi privind schimbările climatice, există o probabilitate de 98% ca unul din următorii 5 ani să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.
Primele estimări, la nivel global, arată că în primele 6 luni din 2023, emisiile poluante au crescut cu 0,3% comparativ cu 2022.
Ori, pentru a ne încadra în obictivele stabilite în Acordul de la Paris, emisiile mondiale de gaz cu efect de seră ar trebui reduse cu 45% până în 2030.
GIEC arată că între 1970 și 2021, circa 12.000 de catastrofe meteorologice, de mediu ori hidrologice extreme au avut loc pe planetă. 2 milioane de persoane au murit din cauza lor.
90% din decese și 60% din pierderile materiale s-au înregistrat în țări aflate în curs de dezvoltare.
În plus, diversele instituții care au lucrat la acest raport – printre care se numără Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură etc – alertează și asupra felului în care schimbările de mediu influențează dezvoltarea statelor.
Circa 670 de milioane de oameni ar putea suferi de foamete, în 2030, din cauza schimbărilor de mediu.
Orașele sunt amenințate de canículă, iar unele de nivelul tot mai ridicat al mării, de poluarea aerului – iar acest mix ar putea cauza 7 milioane de decese prematur.
Unele schimbări climatice sunt inevitabile și probabil ireversibile, dar, fiecare tonă de dioxid de carbon contează pentru ca să limităm schimbările de mediu, concluzionează raportul.