
Special Paris
Maroc | Ajutoare umanitare din Franța și Germania, refuzate de Rabat
Centrul vechi al Marrakech, Maroc, 10 septembrie 2023.

Nevoia unui ajutor este foarte mare și totuși, Marocul rămâne ferm pe poziții și nu acceptă ajutorul oricui ci doar a 4 state: Marea Britanie, Spania, Qatar și Emiratele Arabe Unite.
Joi, Crucea Roșie germană a anunțat că a fost nevoită să anuleze decolarea unui avion încărcat cu bunuri de prim ajutor.
Organizația a precizat că regretă acest moment deoarece marocanii au nevoie de un ajutor în acest moment.
Zborul cu destinația Maroc trebuia să plece joi de la Aeroportul din Leipzig, în Estul Germaniei, ca răspuns la un apel lansat de ONG-ul Croissant-Rouge din Maroc.
Distribuția de bunuri umanitare este esențială pentru oamenii afectați de seism, a insistat Crucea Roșie germană și a precizat că depune eforturi colosale pentru a reduce din întârzierea acumulată și pentru a putea trimite ajutorul mobilizat.
Rabat a refuzat până acum unele ajutoare internaționale invocând probleme logistice. Pe de o parte, pentru a evita o aglomerare de ajutoare spre regiunile și localitățile afectate și unde, accesul este în continuare extrem de difícil.
Doar echipele de salvare din unele state au fost autorizate să intre în Maroc. Este vorba de Spania și Marea Britanie.
Organizația Crucea Roșie a lansat marți un apel pentru a strânge donații și speră să obțină 100 de milioane de euro pentru a susține operațiunile de salvare din Maroc.
Cât privește Franța, la fel ca în dragoste, iubirea se întreține, comentează analiștii acest refuz al Rabatului de a primi mâna întinsă de Paris.
Președintele Emmanuel Macron spunea că Franța este pregătită să acorde Marocului un sprijin în ''secunda'' în care i se va cere.
Ori, acest seism produs în Sudul Marocului, a scos în evidență o falie în relația dintre Rabat și Paris, ori, mai precis între regele Mohammed al VI-lea și președintele Emmanuel Macron.
O relație ambiguă și surdă peste care are un cuvânt de spus și istoria în sine.
Orice ajutor internațional este indispensabil pentru sinistrați, comentează un analist citat de Le Figaro care crede că regele nu încearcă altceva decât să își păstreze mândria marocană.
"Ajutorul oferit de Franța într-un moment în care relația bilaterală este înghețată, a fost resimțit ca o tentativă de a impune o asistență", comentează expertul citat de Le Figaro.
Acesta observă că regele a acceptat sprijinul Spaniei vecine și a altor monarhii: Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și Qatarul.
De partea sa, președintele Emmanuel Macron s-a adresat direct poporului marocan, într-un video difuzat de serviciile de la Élysée și subtritrat în arabă.
El spune că este de partea populației, a celor care și-au pierdut pe cineva drag în acest cutremur și își oferă ajutorul.
Inițiativa a fost criticată de elitele marocane francofone.
După ce a pierdut statele din Sahel, Franța, iată, se regăsește într-o postură cât se poate de delicată în Magreb.
Colegii mei din redacția franceză au mers în Maroc, la Ijoukak, un oraș devastat. Cartiere întregi sunt distruse. Aici l-au întâlnit pe Chahid. Are 55 de ani și s-a oferit voluntar pentru a ajuta echipele de intervenție care caută eventuali supraviețuitori: "Ne aflăm în fața unei case care s-a prăbușit în întregime. Mirosul cadavrelor este foarte puternic. Accesul este foarte greoi dar sperăm să mai găsim eventual supraviețuitori. Primim informații de la familii pentru ca să știm unde să căutăm".
RFI: Aceasta este casa dumneavoastră?
Un locuitor din Ijoukak: "Este casa părinților mei. Mama mea a murit. 5 persoane erau în interior. Toți au murit".