Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Curtea Penală Internațională a deschis un birou la Kiev

curtea_penala_internationala_a_deschis_un_birou_la_kiev._este_cel_mai_mare_dupa_cel_de_la_haga_anunta_procurorul_general_al_ucrainei.

Curtea penala Internationala a deschis un birou la Kiev. Este cel mai mare dupa cel de la Haga, anunta procurorul general al Ucrainei.
Curtea penala Internationala a deschis un birou la Kiev. Este cel mai mare dupa cel de la Haga, anunta procurorul general al Ucrainei.
Sursa imaginii: 
© Piroschka van de Wouw, Reuters

Curtea Penală Internațională a deschis un birou extern în Ucraina anunță procurorul general Andrii Kostin care susține că "este o etapă decisivă în parcursul de restabilire a justiției". Ucraina a tot încercat să realizeze un tribunal special pentru a-i urmări pe liderii ruși, odată cu invazia Ucrainei, pe 24 februarie 2022. Kiev anunțase în martie că va fi deschis un birou al Curții Penale Internaționale care va ancheta crimele internaționale săvârșite în Ucraina.

"Ucraina nu are nimic de ascuns", a precizat procurorul general Andrii Kostin și a promis că toate autoritățile vor colabora pentru a permite experților Curții Penale Internaționale să aibă acces la scenele de crimă, la dovezi și la martori.

"Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că experții CPI vor vedea cu ochii lor consecințele crimelor pentru a putea fi formulate concluzii independente" – a subliniat procurorul general al Ucrainei.

El a adăugat că "Ucraina are un singur obiectiv, la fel ca tot restul lumii civilizate: să ne asigurăm că agresorul va fi tras la răspundere pentru crimele săvârșite".

În paralel, la începutul lui iulie a  fost deschis la Haga, un birou internațional care se ocupă de anchetarea crimelor de agresiune ce există la adresa Ucrainei. Un pas istoric, după cum observă Kievul care speră să fie creat un tribunal special.

Acest Centru Internațional pentru anchetarea crimelor de agresiune duse la adresa Ucrainei grupează procurori din Kiev, Uniunea Europeană, Statele Unite și de la Curtea penală Internațională.

"Președintele Rusiei, Vladimir Putin trebuie să fie adus în fața justiției", spunea într-un discurs pronunțat în luna mai, la Haga, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Curtea Penală Internațională a emis, pe 17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. El este acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Acuzațiile au fost formulate în urma anchetelor derulate de specialiștii CPI care susțin că Moscova a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești.

Referindu-se la Vladimir Putin, liderul de la Kiev a afirmat la Haga, că "acesta merită să fie sancționat aici, la Haga, în capitala internațională a legii, pentru acțiunile sale criminale".

Căci, spunea Volodimir Zelenski, "cel care a declanșat un război trebuie să fie judecat".

Curtea Penală Internațională poate judeca crimele de agresiune împotriva Rusiei dar, Moscova nu este semnatara Statutului de la Roma.

În 2016, președintele Vladimir Putin și-a retras semnătura de pe acest document care stă la baza înființării Curții Penale Internaționale.

Practic, Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată.

Iar astfel, CPI un are nicio jurisdicție asupra agresiunilor ruse.

De altfel, tratatul nu a fost semnat și nici ratificat de Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak.