Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Zeci de biserici sunt transformate anual în locuințe, discoteci, restaurante, muzee ori teatre

construita_in_1875_biserica_de_la_angers_franta_a_fost_transformata_in_discoteca.

Construita în 1875, biserica de la Angers, Franta, a fost transformata în discoteca.
Construita în 1875, biserica de la Angers, Franta, a fost transformata în discoteca.
Sursa imaginii: 
© Josselin CLAIR/LE COURRIER DE L'OUEST/MAXPPP

În week-end, francezii vor putea vizita, gratuit, diverse instituții care în mod normal nu sunt deschise publicului. Franța își celebrează patrimoniul iar în acest context, toate spațiile sunt redate, preț de un week-end, francezilor. Toate instituțiile publice vor fi larg deschise iar cozi lungi vor putea fi văzute în fața lor – se întâmplă an de an cu ocazia "zilelor patrimoniului". Este cazul Senatului dar și a Adunării Naționale, a Palatului Elysée, Banca Națională, Curtea de Conturi, ministerele dar și sediul Guvernului francez iar lista continuă. Așadar, este vorba de instituții care sunt, în mod normal, închise publicului. Anul acesta, președintele Emmanuel Macron dorește să investească în patrimoniul religios și anunță o mobilizare națională pentru a susține acest patrimoniu. O situație cât se poate de sensibilă, însă.

Ideea președintelui este de a fi ajutate bisericile catolice situate în localități care au mai puțin de 10.000 de locuitori.

Consilieri din Palatul Elysée explică faptul că există numeroase imobile care aparțin organismelor religioase care sunt abandonate, ceea ce dă impresia că sunt abandonate comunitățile în care acestea se regăsesc.

Ori, micile noastre biserici sătești sunt sufletul Franței, un punct de reper prețios, scriau în luna februarie, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Emmanuel Macron, 131 de parlamentari de dreapta și de centru.

Acum, Emmanuel Macron a decis să dea o șansă bisericilor și caselor parohiale dar la fel de bine, sunt incluse în planul liderului francez și sinagogile, templele protestante dar și bisericile ortodoxe.

Subiectul este unul de identitate națională, este de părere Stéphane Bern – personalitatea franceză care se investește foarte mult în a păstra patrimoniul francez în ansamblul lui.

Ori, spune el, francezii observă că sunt construite moschei în Franța în timp ce sunt distruse bisericile. Patrimoniul permite o reconciliere a istoriei, fără nicio isterie,  spune Stéphane Bern, sincer ca întodeauna.  

90% din clădirile ce aparțin Biserii Catolice sunt proprietatea localităților în care se află.

Potrivit Observatorului Patrimoniului religios, 10% dintre bisericile din Franța aparțin unor localități în care trăiesc mai puțin de 200 de locuitori.

Aleși locali, indiferent din ce partid provin, cer bani pentru a le reabilita.

Vara aceasta, un primar NUPES, Stéphane Frère a pedalat din localitatea sa și până la Roma, adică 750 de km pentru a vorbi despre biserica din satul său în care trăiesc 216 suflete. Primarul încearcă să strângă 700.000 de euro pentru a derula lucrările de renovare și consolidare a bisericii.

În Occitanie, într-un sat cu 600 de locuitori, în Tarn-et-Garonne, primarul caută tot 700.000 de euro pentru a salva biserica de secol XVII care, adăpostește obiecte extrem de prețioase, de secol XIII.

Într-un raport publicat în 2022, doi senatori atenționau că există între 3.000 și 5.000 de  biserici care sunt amenințate cu distrugerea ori se află într-o ruină totală.

Așa cum o arată foarte bine biserica Notre-Dame din Paris, opinia publică se mobilizează atunci când o biserică se prăbușește, este cuprinsă de flăcări ori este amenințată să fie distrusă, observă președintele Fundației Patrimoniului Național, Guillaume Poitrinal.

În realitate, între 2 și 7 biserici catolice sunt distruse, efectiv, anual, deoarece nu mai există bani pentru întreținerea lor. În mare parte sunt biserici de secol XIX ori XX.

De cealaltă parte, doar 3 biserici sunt construite tot la 2 ani, potrivit Episcopiei franceze.

Distrugerea este inadmisibilă și ar trebui interzisă, este de părere Edouard de Lamaze, președintele Patrimoniului Religios. Acesta recunoaște că nu se cunoaște, cu exactitate, numărul de imobile religioase din Franța. El vorbește de un patrimoniu format între 77.000 și 100.000, adică, unul dintre cele mai importante din Europa, după Italia.

O altă chestiune este cea a bisericilor care devin orice altceva dar nu un spațiu religios.

Doar în 2022, 87 de biserici au fost transformate.

Capela din Saint-Denis este transformată în spațiu de cazare pentru Jocurile Olimpice de vară, din 2024. Aici sunt amenajate 25 de locuințe.

Abația din Tarn-et-Garonne găzduiește, din vara lui 2022, un muzeu de artă modernă.

La Nisa, fosta biserică Franciscană, de secol XVIII, a devenit sală de teatru, a teatrului Național din Nisa.