Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia de la Lampedusa, subiect de dezbatere european

ap23260333802110.jpg

Ursula von der Leyen, presedinta CE, în compania Giorgiei Meloni, presedinta Conisliului italian, în portul de la Lampedusa. 17 septembrie 2023.
Ursula von der Leyen, presedinta CE, în compania Giorgiei Meloni, presedinta Conisliului italian, în portul de la Lampedusa. 17 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei europene, a fost duminică pe micuţa insulă italiană Lampedusa, acolo unde în ultimele zile au debarcat mii se migranţi, în majoritate din Africa subsahariană. Ocazie cu care s-a relansat spinoasa dezbatere privind împărţirea responsabilităţilor în sânul UE în acest dosar.

«Imigraţia ilegală este o provocare europeană şi deci are nevoie de un răspuns european» a spus Ursula von der Leyen în cursul vizitei efectuate la Lampedusa în compania lui Giorgia Meloni, preşedinta Consiliului italian.

După ce a cerut statelor membre UE să accepte să primească o parte din migranţii debarcaţi în Italia, von der Leyen a propus şi un plan în trei puncte destinat să facă faţă urgenţei.

În primul rând, oficiala de la Bruxelles a estimat că trebuie extinsă mobilizarea agenţiei europene Frontex pentru a combate mai eficient traficul cu fiinţe şi în particular călăuzele. Apoi, von der Leyen a insistat pe accelerarea ajutorului financiar în favoarea Tunisiei, principala ţară nord-africană de unde pleacă migranţii spre Europa. În fine, preşedinta Comisiei europene a cerut «întărirea căilor legale de imigraţie».

«Aici se joacă viitorul Europei întrucât viitorul Europei depinde de capacitatea ei de a se confrunta cu mari provocări, precum fluxurile migratorii scăpate de sub control» a punctat de partea ei Giorgia Meloni. Lidera de la Roma a profitat de ocazie pentru a le reproşa partenerilor ei europeni lipsa de solidaritate cu Italia, ţară care a primit pe teritoriul ei, de la începutul anului, aproape 130.000 de migranţi, de două ori mai mulţi decât în aceaşi perioadă a anului trecut. «Presiunea migratorie pe care o suportă Italia de la începutul anului este de nedescris» a mai spus preşedinta Consiliului italian, aflată în fruntea unei coaliţii ce-i reuneşte pe conservatori şi extremiştii de dreapta din peninsulă.

Crucea Roşie italiană a precizat că «hot spot-ul» de la Lampedusa – un centru de primire - cu o capacitate de 400 de locuri, găzduieşte déjà 2.500 de oameni iar transferurile spre Sicilia şi continent nu compensează complet noile sosiri.

Barcà cu migranti sosind la Lampedusa, 16 septembrie 2023.
Barcà cu migranti sosind la Lampedusa, 16 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Cecilia Fabiano

Agenţia ONU pentru migraţii a anunţat că între lunea şi miercurea trecută, vreo 8.500 de persoane – adică mai multe decât populaţia insulei italiene – au sosit la bordul a 200 de bărci.

Criza migratorie de la Lampedusa face obiectul unei intense activităţi diplomatice în ultimele 48 de ore. Sâmbătă a avut loc o conferinţă telefonică între miniştri de interne din Italia, Franţa şi Germania, un reprezentant al preşedinţiei spaniole a UE şi comisarul european la Afaceri interne. În cursul acestei întrevederi, Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, a spus că va merge în curând şi el la Lampedusa în scopul de a «întări cooperarea la nivel european şi a găsi soluţii eficiente, imediate dar şi pe termen mai lung acestei crize», promisiune făcută în cursul unei alte convorbiri telefonice avute de preşedintele Emmanuel Macron cu Giorgia Meloni.

Reamintim, insula Lampedusa se află la mai puţin de 150 km de litoralul tunisian şi a devenit astfel prima escală a migranţilor din Mediterană care speră să ajungă în Europa. În iulie, Ursula von der Leyen semnase un acord cu Tunisia pentru a reduce fluxul migratoriu în schimbul unui ajutor financiar acordat acestei ţări magrebine confruntată cu grave dificultăţi economice.