Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce Emmanuel Macron, preşedintele unei ţări laice, va asista la slujba celebrată de Papa Francisc?

papa_macron.jpg

Papa Francisc si Emmanuel Macron s-au întâlnit deja de trei ori si întretin relatii foarte strânse.
Papa Francisc si Emmanuel Macron s-au întâlnit deja de trei ori si întretin relatii foarte strânse.
Sursa imaginii: 
Alessandra Tarantino/Pool via Reuters

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, va asista sâmbătă 23 septembrie la slujba pe care o va celebra Papa Francisc la Marsilia. O decizie ce provoacă agitaţie şi critici în rândul opoziţiei de stânga care îl acuză pe şeful statului că nu respectă principiul laicităţii.

Palatul Elysée respinge criticile formulate estimând că «există o diferenţă între a asista la slujbă şi împărtăşania», acest ultim gest şeful statului urmând să nu-l facă la slujba celebrată de Papa Francisc, cum nici nu îşi va face crucea. În fapt, preşedinţia face distincţia subtilă între «prezenţa» şi «participarea» la o slujbă.

Franţa nesupusă, partidul stângist al liderului Jean-Luc Mélenchon, a fost prima mişcare care lansase atacuri la adresa locatarului de la Elysée estimând că acesta încalcă laicitatea introdusă în Franţa printr-o lege din 1905 care separă Biserica de stat şi garantează libertatea religioasă. Liderul comuniştilor francezi şi ecologiştii din Hexagon au criticat şi ei atitudinea preşedintelui estimând că «religia este de ordin privat» iar «şeful statului nu trebuie să-şi arate preferinţa pentru o anumită religie».

Preşedinţia franceză denunţă «polemici politicianiste» şi reaminteşte că Emmanuel Macron, ca dealtfel şi alţi preşedinţi francezi, a asistat déjà la slujbe religioase precum cele pentru rockerul Johnny Hallyday sau predecesorul său conservator Jacques Chirac. «Laicitatea nu împiedică Republica să întreţină relaţii cu cultele» mai spune Palatul Elysée.

Reamintim, la slujba de sâmbătă de la Marsilia pe care o va celebra Suveranul Pontif, sunt aşteptaţi pe stadionul din localitate circa 60.000 de fideli.