Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inundaţiile din Libia au făcut cel puţin 11.300 de morţi, spune ONU, dar bilanţul este contestat

libia.jpg

Imagine cu ravagiile provocate de furtuna Daniel în orasul Derna, 14 septembrie 2023.
Imagine cu ravagiile provocate de furtuna Daniel în orasul Derna, 14 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ESAM OMRAN AL-FETORI

Furtuna Daniel care a lovit acum o săptămână, în noaptea de duminică spre luni, oraşul Derna din Libia, «a făcut cel puţin 11.300 de morţi şi peste 10.000 de dispăruţi», se poate citi într-un bilanţ făcut de ONU bazat pe spusele Crucii-Roşii libiene. «Cifrele ar urma să crească», mai precizează Naţiunile unite. Bilanţul este însă dezminţit de Crucea-Roşie libiană. Confuzia domneşte aşadar mai departe în această parte estică a ţării, spre disperarea familiilor victimelor.

«Ne miră că numele nostru este implicat în aceste cifre care riscă să provoace şi mai multă confuzie şi tristeţe în rândul familiilor celor dispăruţi» a spus un purtător de cuvânt ale Crucii-Roşii libiene.

Trebuie spus că bilanţul în astfel de situaţii este extrem de greu de făcut. Furtuna Daniel care s-a abătut acum o săptămână asupra oraşului-port Derna – oraş cu 100.000 de locuitori – a provocat ruperea a două baraje urmate de un val similar cu cel al unui tsunami care a traversat întregul oraş. In aceste condiţii şi ţinând cont şi de situaţia politică haotică din Libia, bilanţurile sunt greu de realizat şi probabil puţin fiabile. Astfel, între cifrele date de administraţia din estul ţării – există şi una rivală în vestul ţării - şi cele furnizate de Organizaţia mondială a sănătăţii există déjà diferenţe ce se numără în 7-800 de morţi. Numărul celor dispăruţi este şi el incert dar cu siguranţă de cele puţin 9.000 de persoane.

«Situaţia umanitară este extrem de sumbră la Derna» spune Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare. Apa potabilă lipseşte cu desăvârşire şi cel puţin 55 de copii au fost otrăviţi cu apă poluată.

De sub dărâmăturile din cartierele devastate, au început să apară zeci de corpuri neînsufleţite după ce apele şi noroiul s-au retras. Victimele au murit adesea îngropate sub noroi sau duse de val spre Mediterană. Astfel, salvatori veniţi din Malta au descoperit sute de cadavre într-u mic golfuleţ. Alte echipe de salvare străine sau libiene anunţă zilnic găsirea de noi trupuri dar căutările sunt extrem de greu de realizat din cauza tonelor de noroi care au acoperit o parte din oraş.