
Special Paris
Dezastrul din Libia după furtuna Daniel: ONG-uri și autorități locale continuă să caute eventuali supraviețuitori
echipe_internationale_cauta_printre_daramaturi_eventuali_supravietuitori_dar_si_trupurile_celor_decedati_pentru_a_nu_izbucni_eventuale_epidemii_de_boli_infectioase_derna_libia_18_septembrie.

Organizații umanitare internaționale și responsabili libieni au tot avertizat că numărul celor care și-au pierdut viața în localitatea Derna ar putea fi mult mai mare, dat fiind că există foarte multe persoane dispărute. Estimarea este de mii de dispăruți.
În continuare forțe internaționale sunt mobilizate la Derna și speră că vor fi găsiți supraviețuitori, după cum explică la microfonul RFI Elie Abouaoun, directorul filialei libiene a ONG-ului International Rescue Committee: "Echipele noastre intervin la Derna dar și în alte orașe devastate de inundații. La Derna, pagubele sunt importante, din cauza celor 2 baraje care au cedat. La Derna, în continuare și după aceste zile care au trecut, prioritatea este să găsim supraviețuitori printre dărâmături. Există șanse minime, dar, există. Noi trebuie să continuăm să căutăm. În orice caz, trebuie să rezolvăm toate complicațiile care apar din cauza "decorului". Adică, ruine vedem peste tot iar dacă printre ele există trupurile celor decedați, trebuie să le scoatem de acolo pentru ca să nu izbucnească diverse epidemii. Iar acest lucru trebuie făcut cât mai repede pentru ca să nu ne trezim cu un val de boli infecțioase".
Deja, câțiva zeci de copii s-au intoxicat cu apă potabilă în Libia. Este cunoascută această problemă ?
Elie Abouaoun: "Este adevărat că s-au înregistrat cazuri de intoxicații în rândul copiiilor, din cauza apei care nu mai este potabilă. Cel mai probabil, nu au fost înhumate corespunzător corpurile celor decedați. Din această cauză spuneam că trebuie să fim foarte atenți și să nu lăsăm sub dărâmături eventuale trupuri. Este posibil ca pe măsură ce trece timpul, apa subterană să fie contaminată".
La ora actuală, este suficientă asistența umanitară, la Derna?
Elie Abouaoun: "Nu, asistența umanitară nu este niciodată suficientă într-un astfel de dezastru. Acum, în cazul Libiei, în continuare sunt blocate șoselele din Derna dar și între diverse localități ceea ce ne îngreunează transportul de materiale, care, în acest moment este primordial, fie că este material medial ori nemedical. Este îngreunat transportul echipelor de intervenție. Avem nevoie de un ajutor pentru a putea intra în diverse orașe. Autoritățile locale sunt copleșite de astfel de cereri dar cred că statele vecine și comunitatea internațională pot să intermedieze un ajutor pentru a fi ameliorat accesul".
Inundațiile au provocat evacuarea a 40.000 de oameni. Este aceasta o altă criză umanitară ?
Elie Abouaoun: "Dacă această problemă nu este gestionată în mod sistematic, da, ne vom îndrepta spre o altă criză umanitară. Partea bună este că Libia are unul dintre cele mai mari PIB-uri din Africa. Guvernul local trebuie să găsească și să susțină măsuri pe termen lung – fie că este vorba de construcția de locuințe ori de asigurarea de servicii de bază: să susțină serviciul de sănătate și educația acestor persoane deplasate".
De partea sa, misiunea ONU în Libia a explicat într-un comunicat că echipe a 9 agenții ONU sunt prezente la Derna dar și în alte orașe din Estul Libiei pentru a asista persoanele afectate de fortuna Daniel.