Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puiul ucrainean dă dureri de cap crescătorului francez care cere Comisiei Europene să activeze clauza de salvgardare

puiul_ucrainean_trece_deseori_prin_fabrici_de_prelucrare_din_belgia_olanda_polonia_care_nu_sunt_obligate_sa_mentioneze_pe_eticheta_produsului_final_tara_de_origine._.jpg

Puiul ucrainean trece, deseori, prin fabrici de prelucrare din Belgia, Olanda, Polonia, care nu sunt obligate să menționeze pe eticheta produsului final țara de origine.
Puiul ucrainean trece, deseori, prin fabrici de prelucrare din Belgia, Olanda, Polonia, care nu sunt obligate să menționeze pe eticheta produsului final țara de origine.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Bob Edme realizata în 2006

În Franta, importurile de carne de pasare din Ucraina au crescut cu 74% în primul semestru, dupa ce UE a suspendat, în mai 2022, drepturile vamale pentru Ucraina pentru a-i sustine economia. Situația nu este deloc pe placul crescătorului francez de păsări.

În mod oficial, deci potrivit autorităților franceze, importurile ucrainene reprezintă mai puțin de 1% din importurile totale de carne de pasăre în Franța.

Dar, pentru crescători, această cifră nu arată sub nicio formă realitatea deoarece puiul ucrainean trece, deseori, prin uzinele de prelucrare din Belgia, Olanda, Polonia care nu sunt obligate să menționeze pe eticheta produsului final țara de origine.

 Potrivit Comisiei Europene, importurile de pasăre ucraineană, reprezintă pentru primele 5 luni din 2023, circa 27% din importurile totale ale Uniunii Europene. Cele mai multe sunt din Brazilia 36%, Ucraina 27% și Thailanda 19%.

Dintre acestea 3, pentru Brazilia și Thailanda există o cotă de import, nu și pentru Ucraina.

Franța importă foarte mult pui ucrainean, explică Yann Nédélec este directorul Anvol – este un organism care reunește 20 de organizații reprezentative pentru crescătorii de păsări din Franța: "Franța importă carne de pui din Olanda, Belgia și din Polonia. Ori, aceste state sunt tranzitate de filiera de carne de pui ucrainean iar pe eticheta acestor pachete nu este indicată țara de proveninență. Ştiu că pentru primele 6 luni din 2023, Franța a importat cu peste 70% mai multă carne de pasăre, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dar, creșterea este aceeași și la nivel european și a ajuns la aproape 100.000 de tone".

Franța importă carne de pui și din alte state: din Brazilia ori din Thailanda, spre exemplu. De ce ne deranjează doar puiul ucrainean ?

Yann Nédélec: "Pe de o parte avem decizia Comisiei Europene care nu mai impune nicio restricție pentru carnea de pui ucrainean care ajunge în Europa. E adevărat că ne aflăm destul de aproape de Ucraina pentru a ne trimite pui viu, ceea ce nu poate fi cazul pentru puiul din Thailanda ori din Brazilia. În schimb, prețul ucrainean este unul competitiv iar astfel constatăm că în decursul a 6 luni, chiar 1 an, s-a înregistrat o creștere exponențială a numărului de importuri de pui ucrainean care destabilizează piața franceză".

Cum fac crescătorii ucraineni pentru a vinde păsările lor mai ieftin decât cei francezi? Diferă modul de creștere?

Yann Nédélec: "E adevărat că puiul ucrainean este crescut în ferme uzine. Cel puțin este cazul pentru grupul care exportă 90% din puiul ucrainean. Pur și simple normele fiscale, de mediu ori cele privitoare la binele animalelor nu sunt aceleași ca în Europa. Așa încât puiul ucrainean este de 2 ori chiar 3 ori mai ieftin decât puiul francez. Motiv pentru care, cerem autorităților franceze dar și Comisiei Europene să declanșeze clauza de salvgardare– este clauza care poate să spună "stop", revenim la ceea ce se întâmpla înainte să fie acordate Ucrainei aceste favoruri, înainte de încheierea acordului, pentru a opri hemoragia. Practic, oprim importurile ..chiar dacă asta nu înseamnă că le oprim complet, total, ci că reintroducem regulile pe baza cărora importam. Adică, revenim la nivelul de import peste care nu putem să trecem dar cerem și o reciprocitate, adică cerem să fie respectate aceleași reguli și constrângeri la care se supun crescătorii francezi".

Săptămâna trecută, ministrul agriculturii francez spunea că nu vrea să fie ostil Kievului.

Nu vă e teamă că veți fi percepuți că minați eforturile Franței și Europei în general care încearcă să ajute Ucraina aflată în război ?

Yann Nédélec: "Nu există nicio dezbatere pe acest subiect: trebuiesc ajutați ucrainenii și Ucraina. Dar, aceste favoruri acordate Ucrainei prin acordul comercial fac mult bine unui singur grup industrial, se numește MHP, responsabil de 90% din exporturile de carne de pui din Ucraina. Este o societate ce își are sediul social în Cipru și este cotată de bursa de la Londra. Nu avem nimic împotriva acestui grup dar, el are filiale de transformare a cărnii în Europa și se dezvoltă economic ca urmare a acestor favoruri cuprinse în acordul comercial".