Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pianista Ramona Horvath: Beethoven, Ceaikovski, Enescool, bossa-nova și caipirinha, Ravel și Singer pe noul album Carmen’s Karma

Ramona Horvath Trio: Pianista Ramona Horvath, contrabasistul Nicolas Rageau și bateristul Antoine Paganotti semnează albumul Carmen’s Karma ce se va lansa pe 3 noiembrie la Paris.

Ramona Horvath Trio: Pianista Ramona Horvath, contrabasistul Nicolas Rageau și bateristul Antoine Paganotti semnează albumul Carmen’s Karma ce se va lansa pe 3 noiembrie la Paris.
Ramona Horvath Trio: Pianista Ramona Horvath, contrabasistul Nicolas Rageau și bateristul Antoine Paganotti semnează albumul Carmen’s Karma ce se va lansa pe 3 noiembrie la Paris.
Sursa imaginii: 
©Laurent Meyer

La Paris, pianista Ramona Horvath lansează un nou album: Carmen ‘s Karma. Aseară, pe Sena, lângă catedrala Notre-Dame, Ramona Horvath a prezentat albumul în avanpremieră.

În inima Parisului, pe Sena, pe Le Son de la Terre - o penișă acostată chiar lângă catedrala Notre-Dame am putut asculta, în premieră, câteva dintre piesele aflate pe noul album al Ramonei Horvath Trio: Carmen’s Karma, apărut la casa Camille Productions. Un show case prezentat în exclusivitate pentru jurnaliști francezi care au aplaudat, au dansat și au călătorit în atmosfera saloanelor pariziene de secol XIX.

Cine este Carmen și de ce se identifică cu ea, cine semnează acest album, din ce și din cine s-a inspirat… Cristina Teacă a stat de vorbă cu pianista Ramona Horvath. 

Ramona Horvath: “Carmen reprezintă o femeie liberă, rebelă, căreia îi place viața. O femeie căreia îi place să rupă toate barierele, să muște din viață și să ia ce e mai frumos posibil. Este un personaj, bineînțeles, inspirat din Carmen a lui Bizet, evident. Eu m-am asociat puțin ei, pe de o parte datorită muzicii dar și datorită caracterului puternic. Eu sunt o persoană căreia nu îi place să fie pusă în cutiuțe și închisă pentru că așa trebuie să fie. Viața este foarte complicată, din păcate sau din fericire. Oamenii se schimbă, viața ne schimbă. Îmi plac riscurile. Deja cred că mi-am luat foarte multe în momentul în care m-am instalat în Franța și am luat-o de la zero. Deci, Carmen sunt și eu”.

RFI: Ce găsim pe acest nou album?

Ramona Horvath : “Găsim compoziții și aranjamente toate inspirate din muzica clasică. Cred că era momentul să fac o mică paranteză și despre muzica clasică deoarece mi-a marcat copilăria și adolescența pentru că am studiat foarte mult, temeinic și serios muzica clasică, pe vremea când eram în România la școală, la liceu, la Conservatorul de Muzică din București. După care, evident, am schimbat drumul și traiectoria, spre jazz, pentru că a fost mai puternic decât mine. Şi nu regret, evident. Astăzi, m-am gândit că după toată această perioadă, este frumos să arat și această paranteză pentru că face parte din mine”.

RFI: Acest nou album se inspiră din cine?

Ramona Horvath: “Din Schubert, Ceaikovski, Beethoven, Enescu bineînțeles, Gabriel Fauré, Maurice Ravel, Claude Debussy ..dar unele sunt aranjamente iar altele sunt compoziții inspirate. Partea de creație propriu-zisă este mult mai mare”.

RFI: Una dintre piese se numește cât se poate de sugestiv “Enescul”. Ori “Enescool”!

Ramona Horvath: “Păi da, pentru că muzica lui George Enescu este cât se poate de cool. Mă rog, nu știu dacă acesta este cel mai bun adjectiv pentru a defini muzica lui George Enescu, care, de fapt, este mult mai complexă și profundă. Cred că temele utilizate de George Enescu în Rapsodia 1 plac foarte mult publicului, sunt melodioase și aduc bucurie. Cel puțin noi românii ne simțim puțin mai veseli și oriunde am fi, în orice colț al lumii, când auzim Enescu ne gândim imediat acasă, la România”.

RFI: Când va fi lansat noul album în Franța? Va fi lansat și în România?

Ramona Horvath: "În Franța va fi lansat oficial pe 3 noiembrie iar concertul public va fi pe 18 noiembrie, la Paris. Apoi, vor urma diverse concerte în Franța pentru a prezenta albumul. În România, evident că doresc să îl prezint, cu mare drag îmi doresc să cânt. Apoi este mama mea care se află la București iar ea trebuie să mă asculte pentru că ea nu se deplasează aici. Trebuie să fac cumva să ajung cu acest album în România chiar de ar fi doar pentru mama”.

RFI: Din cine este format trio-ul …Ramona Horvath Trio?

Ramona Horvath: “Din doi muzicieni cu care lucrez de ani de zile. Este pentru prima dată când înregistrăm în această formulă. Contrabasistul Nicolas Rageau este partenerul meu de scenă de ani buni, cu el am mai înregistrat și alte discuri, în diferite formule. Bateristul se numește Antoine Paganotti și este bateristul cel mai adaptat acestei formule de trio. Cred că în această formulă căutăm să facem o muzică foarte organică, spiritul și esența muzicii de jazz”. 

Pianista Ramona Horvath doreste sa prezinte albumul Carmen's Karma si în România.
Pianista Ramona Horvath doreste sa prezinte albumul Carmen's Karma si în România.
Sursa imaginii: 
©Laurent Meyer

Pianista Ramona Horvath trăiește în Franța din 2010 iar aici a înregistrat 4 albume. Ultimul, Le Sucrier Velours, ieșit în 2019, a fost foarte bine primit de critica franceză.

4 ani și o pandemie de Covid mai târziu, Ramona Horvath Trio prezintă un nou album, Carmen’s Karma. Un album în care femeile sunt omniprezente – Claire de Bussy, Winaretta Singer –muza lui Ravel, Carmen de Bizet, Comtesse de Greffulhe- această aristocrată a Belle Epoque care l-a inspirat pe Marcel Proust pentru personajul ducesei de Guermantes din În căutarea timpului pierdut.

Albumul se încheie pe ritmuri de bossa-nova și Caipirinha com Pedro, un fragment inspirat din P. I. Ceaikovski.

Bateristul Antoine Paganotti (s) si contrabasistul Nicolas Rageau.
Bateristul Antoine Paganotti (s) si contrabasistul Nicolas Rageau.
Sursa imaginii: 
©Laurent Meyer