
Special Paris
Franța: Un rege la Paris
Franta: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii şi Regina Camilla sunt primiti la Aeroportul Orly din apropiere de Paris de sefa Executivului francez, Elisabeth Borne, 20 septembrie 2023.

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au traversat celebrul bulevard Champs Elysées, în aplauzele turiștilor și a parizienilor care au venit să vadă família regală. Cuplul a fost întâmpinat la Arcul de Triumf din Paris de președintele Emmanuel Macron și de prima doamnă, Brigitte Macron, de mai mulți miniștri și de reprezentanți ai formațiunilor politice prezente în Parlamentul francez.
Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au asistat la o ceremonie militară la Arcul de Triumf și la mormântul Soldatului Necunoscut.

Ziua de joi va fi marcată de discursul Regelui în Senat, dar și de momente cu totul simbolice: Regele Charles al III-lea și Regina Camilla vor vizita catedrala Notre –Dame aflată în prezent într-un imens șantier și este închisă publicului din aprilie 2019, atunci când un incendiu a distrus înalta fleșă a catedralei dar și acoperișul.
Aflată la doi pași, cuplul regal va vizita piața de flori pe care regina Elisabeth a II-a o îndrăgea foarte mult.
Ulterior, vineri, Regele se va deplasa și la Bordeaux unde locuiesc circa 40.000 de englezi.
Acum, dacă vă întrebați în ce limbă se va adresa regele Charles al III-lea, e bine de știut că Majestatea Sa este francofilă, după cum explică expertul în casa regală britanică Philip Kyle:
"Există o lungă tradiție de francofilie în cadrul familiei regale britanice. A fost cazul pentru Regina Elisabeta a II-a dar și la mama sa, Regina Elisabeta care a fost chiar foarte francofilă. Iar Regele Charles al III-lea vorbește franceză deoarece mama sa a insistat să studieze limba lui Molière încă de la o vârstă foarte fragedă. A continuat să o studieze de-a lungul tinereții sale iar la ora actuală Regele vorbește limba franceză. Ce-i drept, nu știu dacă vorbește la fel de bine ca mama sa, deoarece Regina Elisabeta a II-a vorbea o franceză excelentă. Dar, calcă pe urmele mamei și a bunicii sale și își arată admirația pentru Franța".
Vizita este marcată de chestiuni de mediu, de ecologie, biodiversitate – preocupări pe care suveranul britanic le are de ani buni, observă Philip Kyle :
"Cred că suveranul dorește să lase, încă o dată amprenta sa, în materie de conservare a mediului înconjurător. Angajamentul său este de necontestat, Regele se implică de aproape jumătate de secol în chestiuni ce țin de ecologie dar duce și o luptă împotriva schimbărilor de mediu. Este un suveran ecologic. Bineînțeles că este un subiect politic dar el va încerca, cel puțin la Bordeaux, să pună în lumina reflectoarelor inițiative ecologice, fie că este vorba de diverse societăți, fie că este vorba de podgoria de la Bordeaux care a adoptat o gestionare durabilă a producţiei de vin. Acum, el trebuie să fie atent la discursul său deoarece mulți ani a fost acuzat că este prea politic".
Publicația Libération titrează: Charly in Paris, inspirat, bineînțeles, din seria glamour Emily in Paris.
În timp ce Marea Britanie încearcă să repare legătura cu Uniunea Europeană, noul suveran britanic începe o vizită de 3 zile în Franța, scrie Libération, pentru a consolida această prietenie fragilă dar și pentru a se afirma în rolul său de monarh.
Cum altcumva, publicația nu a putut rata momentul iar prima pagină este în roz și albastru, ca în Emiliy in Paris, dar se poate observa și puțin verde pentru a scoate în evidență și convingerile ecologiste ale suveranului britanic, care, nu sunt de ieri de azi, în orice caz nu de când a devenit rege.
Regele Charles al III-lea nu ratează niciun moment pentru a vorbi despre importanța arborilor, a biodiversității, a mediului – așa cum s-a întâmplat cu ocazia unei recepții oferite la Palatul Buckingham, la finele anului trecut, unde a invitat 200 de patroni și responsabilii unor ONG-uri pentru a intermedia discuțiile privind lupta împotriva schimbărilor de mediu.
Același lucru, protejarea mediului, îl va propovădui la Paris, la Bordeaux dar și în cadrul unei discuții ministeriale ce va avea loc la Muzeul național de Istorie Naturală.
Le Figaro scrie despre temele discutate în aceaste zile în Franța: “de la mediu la inteligența artificială, de la Ucraina la Sahel, temele înscrise în programul vizitei sunt pe deplin politice".
Un nou rege de 74 de ani este pe punctul să își desprindă eticheta de "monarh de tranziție" în timp ce o ciudată atmosferă de sfârșit de domnie înconjoară tânărul veteran de la Elysée, privat de o majoritate parlamentară, în timp ce potențialii succesori se agită deja -comentează Le Figaro și se întreabă: Care dintre cei doi va oferi ceiluilalt cele mai bune sfaturi de strategie?