
Special Paris
Livrări de echipamente militare și cereale: Ucraina și Polonia anunță viitoare discuții
premierul_poloniei_mateusz_morawiecki_la_bruxelles_pe_24_martie_2023.

Polonia a făcut, joi, mici precizări. Si anume că își va onora contractele semnate cu Ucraina, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia.
Oficialul a amintit că de când Ucraina a fost invadată de Rusia, Polonia a fost unul din principalii furnizori de armament Kievului.
Iar Polonia va continua să fie o placă turnantă în ajutorul internațional acordat Ucrainei, a asigurat oficialul polonez.
Tensiunea a apărut odată ce Varșovia a decis prelungirea embargoului pentru cerealele urcrainene.
În replică, Kiev a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului, împotriva Poloniei dar și împotriva Slovaciei și a Ungariei, care, la rândul lor, au menținut restricțiile.
Miercuri, Varșovia a convocat de urgență ambasadorul Ucrainei pentru a protesta față de declarațiile președintelui Volodimir Zelenski făcute la ONU, unde, a vorbit despre "unele state care încetinesc ajutorul acordat Ucrainei și susțin indirect Rusia".
Joi, Kiev și Varșovia au dat semne că se pot înțelege…. Cu ocazia unei întâlniri între miniștrii Agriculturii dintre cele două state, comentează AFP.
Ministerul Agriculturii de la Kiev a asigurat că discuțiile cu Polonia vor avea loc în zilele ce urmează și că cei doi vecini își mențin relațiile în ciuda tensiunilor evidente.
De partea sa, ministrul polonez al Agriculturii, a precizat că este pregătit să discute dar a subliniat că interesul agricultorului polonez este cel mai important și a cerut Kievului să abandoneze plângerea depusă la Organizația Mondială a Comerțului.
Slovacia a discutat, de asemenea cu autoritățile de la Kiev și au ajuns la un acord în ceea ce privește un mecanism de licențe care va înlocui embargoul până la finele anului. Interdicția de a importa 4 produse din Ucraina rămâne valabilă până la finele lui 2023, a precizat purtătorul de cuvânt al ministrului slovac al Agriculturii.
Krzysztof Soloch este profesor la Universitatea Paris Sorbonne, specialist în Europa Centrală și de Nord. El amintește pentru RFI faptul că Polonia a aprovizionat foarte mult Ucraina cu muniție, a însemnat mereu foarte mult pentru Kiev:
"Polonia este al 6-lea furnizor de armament pentru Ucraina, cu echipament militar în valoare de peste 3 miliarde de euro. Totodată a fost precursor, în special pentru statele occidentale, care, s-au decis destul de greu să furnizeze tancuri și avioane de vânătoare. Tot Polonia a fost prima care a trimis Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană".
Declarația Poloniei de miercuri are legătură cu embargoul cerealier ori cu afirmațiile președintelui Volodimir Zelenski făcute la ONU?
Krzysztof Soloch: "Există 3 motive: primul este contextul cerealier, după ce Varșovia a interzis importurile pentru a putea proteja interesele propriilor agricultori. Au contat și declarațiile nefericite aș spune ale președintelui Volodimir Zelenski formulate în Statele Unite, în cadrul ONU. Dar, în plus, adăugăm și declarația președintelui polonez, care, într-un interviu acordat presei americane, a comparat Ucraina cu o persoană care se îneacă și care riscă să tragă cu sine și pe cel care încearcă să o salveze. Iar toate acestea trebuiesc plasate, să nu uităm de acest aspect, în contextul alegerilor legislative din Polonia".
Interesul electoral polonez este unul foarte mare….
Krzysztof Soloch: "Guvernul polonez sacrifică această imagine a Poloniei ca fiind unul din principalii susținători militari ai Ucrainei pe altarul victoriei electorale. Acest lucru arată un fel de panică a guvernului și a partidului aflat la putere. Dar, există un risc și la nivelul menținerii coeziunii internaționale. Americanii și-au exprimat deja îngrijorarea, la fel ca și șefa diplomației franceze care atenționa că există un risc asupra coeziunii blocului occidental. Unul unit până acum dar care riscă să se fisureze din cauza Poloniei".