Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regele Charles al III-lea și Regina Camilla, la Bordeaux, ultima etapă a vizitei din Franța

Regele Charles al III-lea și primarul orașului Bordeaux, Pierre Hurmic, 22 septembrie 2023.

Regele Charles al III-lea și primarul orașului Bordeaux, Pierre Hurmic, 22 septembrie 2023.
Regele Charles al III-lea și primarul orașului Bordeaux, Pierre Hurmic, 22 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
via REUTERS – POOL

Regele Charles al III-lea și Regina Camillla sunt astăzi la Bordeaux, în ultima etapă a vizitei de stat din Franța. În program, o întâlnire cu oficialitățile locale, vizitarea unei păduri experimentale în lupta împotriva încălzirii climatice și deplasarea la o podgorie ecologică, care, în trecut, a aparținut unui scoțian. Accentul vizitei de la Bordeaux este legat de preocupările Regelui Charles al III-lea pentru mediu și biodiversitate.

Cuplul regal britanic este la Bordeaux, o etapă importantă a vizitei de stat, după două zile pline în capitala Franței. Au sosit cu avionul, dar au ales să se deplaseze prin oraș cu tramvaiul. Este bine cunoscută preocuparea Regelui Charles al III-lea pentru ecologie. De altfel, și discursul din Senat a fost centrat pe mediu și protejarea planetei. Regele a propus o nouă ''antantă'' franco-britanică pentru a lupta împotriva încălzirii climatice.

A fost un discurs apreciat nu numai în Franța ci și în Marea Britanie. Daily Mail nu a ezistat să-l numească istoric iar Times a remarcat calitatea limbii franceze rostite de Regele Charles al III-lea. Exigențele erau oricum înalte pentru că Regina Elisabeta II-a era o foarte bună vorbitoare de limba franceză.

Prima oprire de la Bordeaux, oraș situat în sud-vestul Franței, a fost la primărie, unde cuplul regal a fost întâmpinat de primarul ecologist, Pierre Humric, care de multe ori face referire la legăturile istorice dintre orașul său și Regatul Unit. Reamintim că imediat după alegerea sa, în 2020, Pierre Hurmic a declarat stare de urgență climatică.

Bordeaux are strânse legături cu Marea Britanie. Este înfrățit de 76 de ani cu orașul Bristol, al cărui primar este prezent astăzi la Bordeaux pentru a participa la ceremonii. Un sfert din rezidenții britanici care au ales să se stabilească în Franța sunt în Nouvelle-Aquitane. În regiunea Bordeaux locuiesc aproximativ 40.000 de britanici. Iar legăturile istorice au jucat un rol foarte important pentru această opțiune.

''Dincolo de aceste legături istorice, vedem o recunoaștere a modului în care orașul Bordeaux a răspuns, timp de câțiva ani, la problemele ecologice și climatice, de interes deosebit pentru regele Charles al III-lea'', a declarat primarul Pierre Hurmic, citat de AFP. În mod simbolic, primarul și Regele Charles al III-lea au plantat un copac.

Regele Charles al III-lea nu este pentru prima oară la Bordeaux. El a mai vizitat regiunea în 1977, pe când era prinț de Galles. Iar mama sa, Regina Elisabeta a II-a a fost la Bordeaux în 1992. Regele a vizitat de 35 de ori Franța, dar este pentru prima oară când a venit de când a urcat pe tronul Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Suveranul Marii Britanii este ecologist convins iar proprietățile sale regale sunt recunoscute pentru promovarea unui mod de viață sustenabil. A creat o fermă biologică și a înlocuit treptat energiile fosile cu energiile regenerabile. Ne amintim că la Conferința climatică de la Glasgow din Scoția, din 2021, el a cerut șefilor de stat să-și dubleze eforturile de a lupta împotriva încălzirii globale.

În timp ce Regele Charles III-lea a vizitat o pădure experimentală aflată într-o mică comuna limitrofă cu Bordeaux, Regina Camilla s-a întâlnit cu o asociație care vine în ajutorul celor defavorizați. Începând cu 2020, cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux și Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu studiază răspunsul pădurilor la schimbările de mediu. Sunt interesați în special de adaptarea lor la secetă într-o regiune încă marcată de incendiile uriașe din vara anului 2022.

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla în tramvaiul electric de la Bordeaux, 22 septembrie 2023.
Regele Charles al III-lea și Regina Camilla în tramvaiul electric de la Bordeaux, 22 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
© AFP

Entuziasmul locuitorilor a fost foarte mare. Mulți au fost curioși și au ieșit in stradă pentru a saluta cuplul regal. S-au fluturat stegulețe ale Franței și Marii Britanii  iar Regele și Regina au făcut o baie de mulțime. Regele Charles al III-lea a vizitat și  fregata Marinei Regale HMS Iron Duke. A fost însoțit de ministrul forțelor armate din Franța, Sébastien Lecornu. Și tot legat de ecologie și mediu, Regele Charles și Regina Camilla au ajuns și la podgoria de la Château Smith Haut Lafitte, o podgorie de 87 de hectare transformată în domeniu viticol bio.