Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Marine Le Pen, tatăl său și alte 26 de persoane, în justiție în dosarul asistenților eurodeputaților de la fostul Front Național

Marine Le Pen în timpul votului pentru președinția Parlamentului European de la Strasbourg, 17 ianuarie 2017.

Marine Le Pen în timpul votului pentru președinția Parlamentului European de la Strasbourg, 17 ianuarie 2017.
Marine Le Pen în timpul votului pentru președinția Parlamentului European de la Strasbourg, 17 ianuarie 2017.
Sursa imaginii: 
AP - Jean-Francois Badias

Parchetul din Paris a cerut audierea a 27 de persoane din fostul Front Național, actuala Reuniune Națională (RN), care reprezintă extrema dreaptă din Franța. Printre cei cercetați se numără și Marine Le Pen dar și tatăl său. Este vorba despre de suspiciuni că s-ar fi delapidat fonduri publice europene pentru a plăti asistenții care în acest timp ar fi lucrat pentru partid. Principala acuzație este cea de deturnare de fonduri publice.

În procesul cerut de Parchetul din Paris sunt cercetate mai multe persoane, angajați ai eurodeputaților fostului Front Național, gărzi de corp și alții, care ar fi fost plătiți din bani europeni în timp ce lucrau pentru partid. Perioada cercetată este cuprinsă între 2004 și 2016. ''Contestăm această viziune care ni se pare eronată a activității deputaților de opoziție și a asistenților acestora, care este mai presus de toate politică'', a reacționat rapid anturajul lui Marine Le Pen, solicitat de AFP.

Decizia Parchetului din Paris, dezvăluită de AFP, ''apare ca o coincidență într-un an electoral în care Reuniunea Națională este în frunte'', a reacționat pe platforma X (ex-Twitter) Louis Aliot, actualul primar din Perpignan, eurodeputat la data presupuselor fapte.

Pe lista persoanelor vizate de parchetul public sunt 11 persoane care au fost alese europarlamentari pe listele Frontului Național, devenit între timp Reuniunea Națională, alte 12 persoane asistenți parlamentari și patru colaboratori ai partidului de extremă dreaptă. Cei doi lideri istorici ai partidului, Jean-Marie Le Pen, care l-a co-fondat în 1972, și fiica sa, Marine Le Pen, care a preluat președinția între 2011 și 2022, sunt amenințați cu un proces. Pe listă se află și primarul din Perpignan, Louis Aliot, fostul număr 2 al partidului, Bruno Gollnisch, fostul său șef al administrației Nicolas Bay care a trecut de atunci la Eric Zemmour, fostul trezorier și lista continuă.

Potrivit AFP, există și o excepție notabilă: Florian Philippot, numărul doi al partidului în urmă cu câțiva ani, care ulterior a fost demis din formațiunea politică. Decizia privind organizarea efectivă a unui proces revine judecătorilor de anchetă. Parchetul din Paris a subliniat dimensiunea semnificativă a procedurii, care datează de aproximativ 8 ani, dar și ''apelurile foarte numeroase'' depuse în fața justiției franceze sau a Uniunii Europene privind imunitățile parlamentare.

Daca vor fi găsiți vinovați, cei cercetați riscă pedepse cu închisoare și amenzi, dar și pierderea dreptului de a mai fi ales pentru perioade care pot ajunge până la 10 ani. Aceasta este o amenințare majoră pentru Marine Le Pen care a ajuns de două ori în turul al doilea la alegerile prezidențiale și care se pregătește pentru o nouă candidatură în 2027. În ultimul interviu pentru postul de televiziune TF1 ea s-a declarat drept ''candidata naturală'' pentru familia sa politică.

Ancheta a început în martie 2015, după ce Parlamentul European a raportat sistemului de justiție francez posibile nereguli ale FN în legătură cu salariile plătite asistenților parlamentari. Cercetările au fost preluate la sfârșitul lui 2016 de doi judecători de anchetă financiară din Paris. După mai multe refuzuri de a se prezenta în fața judecătorilor, Marine Le Pen a fost pusă sub acuzare în iunie 2017 pentru ''abuz de încredere'' și ''complicitate'', urmărirea penală a fost ulterior reclasificată drept ''delapidarea fondurilor publice''.

În cele 197 de pagini, Parchetul de la Paris consideră că ''situațiile considerate nu au fost nici accidentale, nici punctuale'' și că ''a fost instituit un sistem real pentru a face Parlamentul European să suporte o parte din costurile de exploatare ale Frontului Național prin plata salariilor către un număr tot mai mare de angajați", citează AFP. Parchetul prezintă și un motiv: partidul era atunci ''în mare dificultate financiară''.

Parlamentul European a început de mult timp procedurile de recuperare a sumelor pe care le consideră redirecționate. În iulie, Marine Le Pen a terminat de rambursat suma solicitată, 339.000 de euro, în timp ce a contestat-o, mai scrie AFP.