Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serghei Lavrov, la ONU: «Occidentul este imperiul minciunii»

lavrov.jpg

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, la conferinta de presà de la sediul ONU, 23 septembrie 2023.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, la conferinta de presà de la sediul ONU, 23 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
Getty Images via AFP - DAVID DEE DELGADO

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, s-a exprimat sâmbătă la tribuna ONU, în ultima zi a Adunării generale. În conferinţa de presă care a urmat, şeful diplomaţiei ruse a estimat că «Occidentalii se luptă direct cu Rusia, în Ucraina. Occidentul este imperiul minciuni» a mai spus el.

In absenţa lui Vladimir Putin, constrâns să rămână la Moscova pentru a nu risca arestarea pentru crimele de război comise în Ucraina de care îl acuză Curtea penală internaţională (CPI), Serghei Lavrov a venit la sediul ONU. Ministrul rus de externe a profitat de ocazie ca să ţină un discurs extrem de ofensiv contra occidentalilor, acuzaţi că se luptă direct contra ruşilor în Ucraina. «Chiar dacă numim acest război unul hidbrid, asta nu schimbă cu nimic realitatea. Occidentul livrează arme şi mercenari în Ucraina» a punctat şeful diplomaţiei ruse.

În lunga conferinţă de presă care a urmat, Lavrov s-a întrebat din nou, retoric, despre implicarea americanilor, şi în general a occidentalilor, în conflictul din Ucraina.

Reamintim că SUA şi statele europene furnizează arme Ucrainei de când ţara a fost invadată de Rusia în februarie 2022 dar spun că nu se luptă contra Rusiei ci doar ajută Ucraina ca să se apere.

În primele zile ale Adunării generale ONU, de la aceeaşi tribună, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a venit să ceară mai mult sprijin comunităţii internaţionale pentru a combate invazia Rusiei. O Rusie pe care liderul de la Kiev a acuzat-o că blochează orice reglementare a conflictului din cauza faptului că ţara beneficiază de un drept de veto în Consiliul de securiatte ONU. Zelenski a propus de asemenea organizarea unei conferinţe de pace pentru a pune capăt conflictului, propunere respinsă de Lavrov. «Idea este nerealistă şi imposibil de pus în practică» a estimat şeful diplomaţiei ruse.

 
Serghei Lavrov, la ONU: «Occidentul este imperiul minciunii»