Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron, despre migranţi: «Nu putem primi toată sărăcia lumii»

macron.jpg

Presedintele Emmanuel Macron în interviul acordat canalelor TF1 si France 2. 24 septembrie 2023.
Presedintele Emmanuel Macron în interviul acordat canalelor TF1 si France 2. 24 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
Geoffroy van der Hasselt, AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a acordat duminică seara un interviu principalelor 2 canale de televiziune din ţară, TF 1 şi France 2. Ecologia, inflaţia şi imigraţia – iată principalele teme pe care a insistat liderul de la Elysée.

După o săptămână diplomatică extrem de încărcată – «istorică» insistă preşedinţia franceză – mai întâi vizita Regelui Charles al III-lea şi apoi cea a papei Francisc, amândouă în timp ce se desfăşura şi Cupa mondială de rugby – Emmanuel Macron a dorit să revină în arena naţională.

Cum era de aşteptat, preşedintele francez şi-a felicitat compatrioţii pentru aceste momente privite de întreaga lume. «Puţine ţări pot face faţă unor astfel de evenimente simultane» a punctat şeful statului mulţumindu-le «aleşilor locali, voluntarilor, poliţiştilor şi jandarmilor».

În interviul de pe TF1 şi France 2 – interviu ce a durat vreo 35 de minute – Emmanuel Macron nu a ezitat însă apoi să abordeze şi chestiuni supărătoare cum ar fi inflaţia, puterea de cumpărare, ecologia şi mai ales imigraţia, temă pe care a insistat dealtfel şi Papa Francisc în cursul vizitei sale la Marsilia, vineri şi sâmbătă. Suveranul Pontif lansase un mesaj pentru mai multă solidaritate cu migranţii. Liderul francez a reamintit că «francezii îşi iau partea. Circa 100.000 de azilanţi vin în Franţa anual. Nu putem însă primi toată sărăcia lumii» a conchis Macron parafrazând astfel controversata afirmaţie făcută acum mai bine de 4 decenii de fostul premier socialist Michel Rocard.

La capitolul inflaţie şi putere de cumpărare, preşedintele francez spune că-şi doreşte un acord cu cei mai mari 60 de industriaşi din sectorul agroalimentar privind marjele pe care şi le fac pe produsele alimentare. Trebuie spus că la alimentaţie, francezii plătesc cel mai mare tribut, preţurile fiind în creştere cu aproape 20% faţă de acum un an.

În privinţa creşterii preţurilor la carburanţi, Macron propune un nou ajutor de 100 de euro pe an pentru familiile cele mai modeste care nu se pot lipsi de maşina lor în viaţa de zi cu zi.

În fine, pe plan ecologic, Emmanuel Macron a lăudat sistemul francez şi a promis investiţii de 40 de miliarde de euro anul viitor pentru tranziţia ecologică. «Franţa va fi printre primele ţări europene care se va lipsi de cărbune» a mai insistat şeful statului.

Pe plan extern, puţine declaraţii. În primul rând, Macron a anunţat revenirea în Franţa a ambasadorului din Niger, lucru pe care îl refuzase într-o primă etapă cu toate că puciştii de la Niamey îi ceruseră această plecare. Tot în acest context, «Franţa îşi va retrage toţi soldaţii prezenţi în Niger. Nu rămânem acolo ca să fim ostatecii puciştilor» a spus şeful statului şi, în această calitate, al Armatelor franceze.

Al doilea şi ultim subiect din actualitatea internaţională s-a referit la situaţia din Nagorno-Karabah«Suntem solidari cu armenii de acolo. Ne vom continua ajutorul umanitar şi politic şi vom veghea la integritatea teritorială a Armeniei în timp ce Rusia este complicele Azerbaidjanului» spunea Emmanuel Macron.

Printre primele reacţii la acest interviu prezidenţial, s-o notăm pe cea a extremei drepte. Pentru vice-preşedintele partidului Reuniunea naţională, dispozitivele anunţate de Macron pentru a-i ajuta pe francezi sunt nişte «cârpeli de care te poţi lipsi». De partea lui, un deputat stângist din Franţa nesupusă l-a acuzat pe şeful statului că «foloseşte aceleaşi cuvinte pe care le folosesc rasiştii» când spune că nu putem primi toată mizeria lumii.

Observatorii notează faptul că palatul Elysée a ales pentru interviul prezidenţial seara de duminică, zi în care s-au derulat alegerile senatoriale. Evident că intervenţia lui Emmanuel Macron a eclipsat complet rezultatele acestui scrutin, e adevărat fără mari surprize pentru tabără prezidenţială dar nici pentru restul lumii.

 
Emmanuel Macron, despre migranţi: «Nu putem primi toată mizeria lumii»