Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planificare ecologică: Emmanuel Macron prezintă marile investiții până în 2030

franta_doreste_sa_inchida_toate_centralele_pe_baza_de_carbune_pana_in_2027.webp

Franta doreste sa închida toate centralele pe baza de carbune pâna în 2027.
Franta doreste sa închida toate centralele pe baza de carbune pâna în 2027.
Sursa imaginii: 
© AFP - JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

În Franța, președintele Emmanuel Macron promite investiții în valoare de 40 de miliarde de euro pentru tranziția ecologică. Până în 2027, vor fi închise ultimele două centrale pe cărbune, spune, încă o dată șeful statului. Opoziția îi amintește că același angajament, renunțarea la cărbune, a fost angajamentul și pentru 2022.  Dar, cărbunele este energia cea mai poluantă motiv pentru care cele două centrale vor fi transformate în uzine de biomasă.

Ambiția președintelui este ca Franța să devină prima economie verde a Europei.

Iar pentru ca să diminueze emisiile poluante, până în 2030, statul francez mobilizează 10 miliarde de euro.

7 miliarde de euro au fost deja prevăzute în bugetul pe 2024 și sunt destinate pentru înverzirea industriei – iar 50 de mari poluatori au fost deja invitați la discuții la Palatul Elysée.

Practic, aceste 50 de uzine vor trebui să își scadă emisiile de dioxid de carbon, de la 43 de milioane de tone emise în 2022 la 25 de milioane de tone, până în 2030.

Chiar și așa, înverzirea acestor 50 de platforme industriale reprezintă doar 12% din efortul pe care liderul de la Palatul Elyséee îl dorește.

Nu în ultimul rând, 2,2 miliarde de euro sunt alocate pentru construcția ori pentru renovarea clădirilor pentru a fi mai ecologice.

Dar, diverse alte sume vor fi alocate și pentru dezvoltarea noilor energii, pentru o mai bună gestionare a pădurilor și a resurselor de apă, pentru prezervarea biodiversității. 

Președintele promite să ajute familiile cele mai modeste, în propria tranziție ecologică.

Pentru moment, el renunță la ideea de a interzice complet centralele pe gaz. Deja, însă, cei care își contruiesc case noi ori în cazul noilor imobile, aceste centrale pe gaz sunt interzise în Franța.

Cât privește transportul, președintele speră ca francezii să aleagă mașini hibrid și, din ce în ce mai mult, autoturismele electrice. 

Iar la acest capitol, președintele dorește ca aceste mașini să fie produse în Franța, la fel ca și bateriile electrice și să nu le importe din China ori din Statele Unite.

Ne uităm și ce sectoare poluează foarte mult.

În Franța, transportul este sectorul care emite cel mai mult gaz cu efect de será. În 2022, transportul reprezenta peste 32% din emisiile poluante. Pentru ONG-urile de mediu, este nevoie să schimbăm felul în care ne deplasăm.

Agricultura poluează și ea, într-um procent de aproape 20%, chiar mai mult decât industria - aproape 19% din emisiile poluante sunt produse de industrie.  

Concret, ne uităm la cel mai mare consumator de electricitate din Franța. Este vorba de societatea Aluminium Dunkerque. Laurent Courtois este unul dintre directorii acestei companii și explică faptul că pentru producția a 1 tonă de aluminiu este nevoie de circa 13,5 megawați/oră de electricitate. Este, practic, ceea ce consumă, într-un an, 2 familii.

Analizăm ambițiile ecologice ale președintelui Emmanuel Macron cu François Gemene – el este profesor la Science Po și la Sorbonne Paris.

Înainte să fie reales pentru al doilea mandat, în 2022, Emmanuel Macron vorbea despre ecologie ca fiind "lupta secolului", "politica politicilor". Este cazul?

François Gemene: "Nu prea. Am impresia că Executivul s-a comportat un pic cu mănuși până acum și pentru că a tot amânat prezentarea acestei planificări ecologice. Chiar și acum, chiar dacă planul conține unele măsuri interesante, nu avem impresia că a creat cu adevărat un proiect de viitor pentru Franța. Lipsește ambiția, chiar dacă, mă repet, unele măsuri sunt interessante iar proiectul se îndreaptă în direcția cea bună" .

Obiectivul dorit de președinte este reducerea cu 55% a emisiilor de gaz cu efect de seră, până în 2030. Este acesta un obiectiv realizabil?

François Gemene: "Din anii ’90, Franța și-a redus emisiile poluante cu 25%. Ceea ce înseamnă că va trebui să facem în 7 ani, dublul a ceea ce am făcut în ultimii 30 de ani. E adevărat că în anii’90 ne preocupam mult mai puțin de ecologie și de prezervarea mediului înconjurător. Dar, chiar și așa, la ora actuală avem nevoie de investiții masive. Președintele pune pe masă 40 de miliarde de euro în acest sens. Însă, trebuie să privim și spre alte domenii de activitate care până acum nu au fost luate în considerare. Am impresia că președintele nu îndrăznește să fie sincer, direct și nu spune că va trebui să facem cu toții sacrificii. Pare, mai degrabă o listă a efortului pe care trebuie să îl facem și nu un proiect care ne va mobiliza. În realitate ar trebui să regândim întreaga politică de mobilitate, raportul fiecăruia cu mașina personală, apoi gândită chiar și infrastructura pe care o utilizăm, pentru a fi mai puțin poluantă".

Într-o tribună pe care o co-semnați, luni, în publicația Le Monde, împreună cu un grup de oameni de știință, cereți implementarea unui proiect de tipul Manhattan pentru tranziția ecologică.

Este vorba de proiectul care a permis Statelor Unite fabricarea primei bombe atomice.

Totuși, care este legătura dintre ecologie și acest proiect?

François Gemene: "La acel moment, s-a considerat că pericolul principal era războiul și că trebuiau mobilizate toate forțele posibile – tehnologice, științifice și politice. Iar pentru mine, la ora actuală, cred că ecologia este o miză ce se situează la același nivel și cere o mobilizare comparabilă".