Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scuze canadiene după ce un fost combatant nazist a fost ovaționat cu ocazia vizitei președintelui Zelenski

yaroslav_hunka_la_dreapta_asteapta_venirea_presedintelui_ucrainean_volodimir_zelenski_in_camera_comunelor_din_ottawa_vineri_22_septembrie_2023.

Yaroslav Hunka, la dreapta, asteapta venirea presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Camera Comunelor din Ottawa, vineri, 22 septembrie 2023.
Yaroslav Hunka, la dreapta, asteapta venirea presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Camera Comunelor din Ottawa, vineri, 22 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Patrick Doyle

Vineri, cu ocazia vizitei liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, președintele Camerei Comunelor a Parlamentului canadian, Antony Rota, i-a invitat pe cei prezenți să îl aplaude pe Yaroslav Hunka, un imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani. Dar, o asociație a comunității evreilor din Canada a cerut imedit ca autoritățile să își prezinte scuzele de rigoare dat fiind faptul că acest om a activat, de fapt, într-o unitate militară nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prezența lui Yaroslav Hunka, ovaționat vineri în Camera Comunelor a Parlamentului canadian a șocat opinia publică odată ce s-a descoperit că, de fapt, omul a combătut pentru o divizie SS. Publicația franceză Le Figaro se întreabă dacă este vorba de "diletantism ori de incultură istorică ?".

Președintele Camerei Comunelor s-a scuzat pentru că a onorat, cu ocazia vizitei liderului ucrainean, Volodimir Zelenski în Canada, un fost combatant ucrainean care a combătut pentru naziști.

Yaroslav Hunka a fost prezentat drept "un veteran ucraineano-canadian al celui de-al Doilea Război Mondial care s-a bătut pentru independența Ucrainei împotriva rușilor. Ori, "un erou ucrainean și un erou canadian".

La scurt timp, președintele Camerei Comunelor a aflat cine este, de fapt, Yaroslav Hunka.

Iar într-o declarație scrisă, el a precizat că regretă momentul de glorie și a explicat că se află la originea acestei inițiative deoarece Yaroslav Hunka face parte din circumscripția sa.

Ţin să cer iertare comunităților de evrei din Canada și de peste tot din lume, a precizat Antony Rota și și-a asumat întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate.

Asociația de Apărare a Comunității de evrei Les Amis du Centre Simon Wiesenthal (FSWC) a denunțat imediat acest omagiu și a explicat faptul că Yaroslav Hunka a activat într-o unitate SS cunoscută pentru crimele sale împotriva umanității din timpul Holocaustului. Unitatea, formată în mare parte din ucraineni, este vinovată de masacrarea civililor nevinovați, spune asociația.

Pentru asociație, este șocant faptul că o persoană care a activat într-o unitate militară nazistă a fost invitată și ovaționată în Parlamentul canadian.

Comunitățile de evrei din Canada suțin cu fermitate Ucraina în războiul dus împotriva agresiunii ruse. Dar, nu putem să tăcem în timp ce sunt șterse crimele săvârșite de ucraineni din timpul Holocaustului, a reacționat Centrul canadian pentru afaceri israeliene și eveiești.

 

 

 

Biroul premierului Justin Trudeau a negat că ar fi avut vreo implicare în acest scandal.

Opoziția vorbește despre "o gravă eroare”.

Cabinetul premierul a precizat că "nici cabinetul șefului Executivului și nici delegația ucraineană nu au fost anunțate de această invitație".

Partidele de opoziție nu au pierdut ocazia pentru a-l sancționa pe șeful guvernului canadian.

Liderul partidului conservator, Pierre Poilievre denunțat pe rețeaua X "o gravă eroare din partea lui Justin Trudeau, al cărui birou de protocol este însărcinat cu organizarea și aprobarea invitaților precum și de programul vizitei de stat de acest tip".

Antony Rota a subliniat însă că Yaroslav Hunka a  fost invitatul său și că este singurul responsabil de această ințiativă.