Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza migranţilor: Parisul şi Roma cer ''întărirea cooperării europene''

Sosirea unei bărci de migranți în Lampedusa, 16 septembrie 2023.

Sosirea unei bărci de migranți în Lampedusa, 16 septembrie 2023.
Sosirea unei bărci de migranți în Lampedusa, 16 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Cecilia Fabiano

Franţa şi Italia pledează pentru întărirea colaborării europene, ca una dintre soluţii pentru actuala criză a migranţilor. Cele două ţări par să fi găsit o înţelegere comună după ce acest subiect a generat tensiuni la nivel diplomatic. Italia nu poate rămâne singură în faţa acestei crize, a spus şi preşedintele Emmanuel Macron, e nevoie de solidaritate europeană. Agenda zilei este dominată de întâlnirea de la Roma dintre preşedintele Emmanuel Macron şi şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, după ce miniştrii afacerilor externe din cele două ţări au discutat la Paris despre subiectul refugiaţilor.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron este la Roma. A participat la funeraliile fostului preşedinte italian, Giorgio Napolitano, care a încetat din viaţă la vârsta de 98 de ani. Liderul de la Élysée a avut programată şi o întâlnire cu şefa guvernului italian, Giorgia Meloni. Reamintim că cei doi s-au întâlnit în iunie, la Paris. Acum subiectul fierbinte este cel legat de criza refugiaţilor. Nu au fost anunţate declaraţii de presă. Cei doi lideri se vor vedea din nou vineri, în Malta, când va avea loc cel de-al 10-lea sommet al ţărilor din sud, care fac parte din Uniunea Europeană.

Ministrul Afacerilor Externe din Italia, Antonio Tajani şi-a început săptămâna în capitala Franţei după ce în luna iunie a amânat vizita programată, în ultimul moment. Atunci, declaraţiile ministrului francez de interne, Gérald Darmanin, legate de migranţi şi modul în care Italia gestionează această criză, nu au fost primite prea bine de Roma.

Criza migranţilor a cunoscut o nouă etapă în septembrie, când mii de refugiaţi au sosit pe mica insula Lampedusa. Preşedintele Emmanuel Macron a vorbit despre solidaritate europeană, un mesaj pe care l-a transmis şi ministra Afacerilor Externe din Franţa, Catherine Colonna, omologului său italian. În plus, Catherine Colonna vorbeşte şi despre angajamente din partea ţărilor de tranzit şi a ţărilor de origine. ''Suntem în solidaritate deplină cu Italia în fața fluxului de migranți. Soluția va fi în mare parte printr-o cooperare europeană consolidată și ne propunem să avem o cooperare mai mare din partea țărilor de origine, din partea țărilor de tranzit, care trebuie să își asume angajamente pe care trebuie să le păstreze cu ajutorul nostru'', spune ministra Afacerilor Externe din Franţa.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe din Italia, Antonio Tajani, spune că ţara sa este gata să colaboreze şi că migraţia este o problemă europeană. "Migrația este o problemă serioasă. Dorința președintelui Macron de a colabora este în concordanță cu voința noastră. Italia este gata să colaboreze la marea problemă a migrației'', mai spune Antonio Tajani. ''Cu siguranță nu poate fi doar o problemă italiană, nici o problemă franceză, nici o problemă pentru un singur stat'', adaugă ministrul italian al Afacerilor Externe.

Pe de altă parte, ministrul Antonio Tajani a criticat Germania, acuzată că finanţează ONG-uri care ajută migranţii din ţara sa. "În ceea ce privește Germania, joi voi fi în Berlin” și ''aștept explicații din partea guvernului german'', a continuat Antonio Tajani, citat de AFP. Declarația vine în condițiile în care premierul italian Giorgia Meloni i-a scris sâmbătă cancelarului Olaf Scholz pentru a se plânge de finanțarea de către Germania a organizațiilor de caritate care ajută migranții. Iar nemulţumirile se îndreaptă spre două astfel de organizaţii, una care sprijină bărcile cu migranţi din Marea Mediterană şi alta care îi întâmpină în Italia. 

Ministrul afacerilor Externe din Italia a salutat acordul încheiat de UE pentru sprijinirea Tunisiei, o țară care este extrem de criticată pentru tratamentul său asupra migranților. "Nu este vorba despre combaterea migranților, ci despre combaterea criminalilor care exploatează disperarea acestor oameni", a spus Antonio Tajani.

De la începutul lunii septembrie, toţi ochii sunt îndreptaţi spre Lampedusa. Peste 10.000 de migranţi au sosit clandestin pe această insulă, care nu poate primi, în condiţii decente, mai mult de 400 de refugiaţi. O situaţie care pune serioase probleme nu numai pentru Italia ci şi pentru Uniunea Europeană şi politica sa legată de refugiaţi. De altfel, numărul migranţilor care au ajuns din Africa de Nord în Lampedusa s-a dublat de la începutul acestui an, în comparaţie cu anul trecut. 130.000 de refugiaţi înregistraţi fată de 70.000 pentru aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, aceste cifre nu au fost depăşite de cele din 2016, când peste 181.000 de refugiaţi, în majoritate sirieni care fugeau de război, au ajuns pentru început în Italia.