Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Retragerea trupelor franceze din Niger este ''un triumf al principiului realităţii'' (cercetător francez)

Soldați francezi la baza Niamey din Niger, iunie 2021.

Soldați francezi la baza Niamey din Niger, iunie 2021.
Soldați francezi la baza Niamey din Niger, iunie 2021.
Sursa imaginii: 
AP/Jerome Delay

Franţa a anunţat că până la sfârşitul acestui an îşi va retrage militarii din Niger. De asemenea, preşedintele Emmanuel Macron anunţat şi chemarea ambasadorului Franţei în această ţară, la câteva luni de la preluarea puterii de către pucişti. În replică, regimul militar instalat la Niamey a anunţat închiderea spaţiului aerian pentru avioanele franceze. După Mali şi Burkina Faso, Franţa pare să piardă din influenţa pe care o avea în Sahel. 

Regimul militar de la Niamey a ordonat la sfârşitul lunii august expulzarea ambasadorului Franţei, după ce acestuia i-au fost retrase viza şi imunitatea diplomatică. Tot în august, generalii nigerieni care au preluat puterea au denunţat acordurile de cooperare militară cu Franţa şi au cerut plecarea celor peste 1.500 de militari francezi a căror prezenţă a fost considerată ''ilegală''. Ne amintim manifestaţiile din capitala Nigerului care cereau plecarea trupelor franceze. Franţa a spus în repetate rânduri că nu recunoaşte puterea nou instalată la Niamey după lovitura de stat din 26 iulie şi că interlocutorul său este preşedintele ales, Mohamed Bazoum.  

În ultimul interviu acordat presei franceze, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat retragerea trupelor franceze din Niger şi rechemarea ambasadorului Franţei. O decizie care vine la două luni de la lovitura de stat, care ţine cont de realitate, spune la RFI Jean-Pierre Olivier de Sardan, cercetător la Laboratorul de Studii și Cercetări privind Dinamica Socială și Dezvoltare Locală. ''Pare să fie un fel de triumf al unui principiu al realităţii, după atitudini complet de neînteles care au pus, în mod evident, diplomaţia franceză într-o poziţie de nejustificat. Am văzut bine, Franţa a fost singura care nu a ţinut cont de realitate, ca şi cum ar fi putut sa decidă tot ea singură ce este corect sau greşit. Asta nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată'', spune Jean-Pierre Olivier de Sardan

După mai bine de 10 ani, Franţa îşi retrage militarii, o operaţiune care reprezintă în sine o provocare logistică şi de securitate. Din 2013, Nigerul a reprezentat un punct cheie pentru operaţiunile antijihadiste în regiune. Nigerul reprezintă ''10 ani de viață operațională în Sahel și, inevitabil, va dura puțin, pentru că nu este o mișcare care se face așa în doar câteva momente", a declarat la televiziunea de ştiri LCI, ministrul francez al armatelor, Sébastien Lecornu. După ce a încheiat un parteneriat de luptă cu Niger împotriva grupurilor jihadiste, Franța și-a extins prezența militară la Niamey. Baza militară franceză din Niger găzduiește sute de prefabricate care servesc drept birouri, echipamente informatice, hangare și adăposturi modulare pentru aeronave, corturi, cabine pilot pentru drone, buldozere sau camioane de pompieri.

În mai puţin de trei ani, după Mali, Burkina Faso şi acum Niger, Franţa şi-a retras trupele care aveau ca misiune lupta împotriva terorismului jihadist. Jean-Pierre Olivier de Sardan, cercetător la Laboratorul de Studii și Cercetări privind Dinamica Socială și Dezvoltare Locală spune la RFI: ''Cei care sunt responsabili de lupta împotriva jihadismului sunt în primul rând statele în cauză și armatele lor naționale. Deci, trupele de intervenție străine nu au reușit niciodată să câștige un război asimetric. Ne amintim de Vietnam sau de Afganistan. Deci, la nivelul asistenței armatelor naționale, această luptă poate fi câștigată cu sprijin, desigur. Nu asta a făcut Franța, a trimis Barkhane, care este o intervenție în ''enclavă''. Macron a spus că a fost un succes, chiar și o parte din armata franceză recunoaște că este un eșec și că nu a îndeplinit deloc rezultatul dorit. Acest celebru rol autoproclamat al jandarmilor din Africa, cred că s-a terminat. Dar cred că este un lucru bun pentru Franța. Dorind să mențină un rol excepțional, unic, inalterabil se poate referi doar la colonizare. Cred că dacă Franța devine un partener normal al Africii într-o zi, o țară europeană ca celelalte, nici mai mult nici mai puțin, asta ar fi un lucru excelent. Nu doar în raport cu opinia publică locală, este un lucru bun în raport cu Franța''.