Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Confederaţia: extrema dreaptă eurosceptică din Polonia, în plină ascensiune

ap23269503423111.jpg

Slawomir Mentzen si Krzysztof Bosak, co-liderii aliantei de extremà dreaptà Confederatia, îsi prezintà sloganul "Mozemy Wszystko!" (Putem face orice!) la conventia de la Katowice, Polonia. 23 septembrie 2023.
Slawomir Mentzen si Krzysztof Bosak, co-liderii aliantei de extremà dreaptà Confederatia, îsi prezintà sloganul "Mozemy Wszystko!" (Putem face orice!) la conventia de la Katowice, Polonia. 23 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Czarek Sokolowski

Campania electorală din Polonia este pe ultima sută de metri. Partidul polonez de extremă dreaptă Confederația (Konfederacja) și-a ţinut convenția de campanie electorală la Katowice. Un adevărat spectacol cu concert rock, cântăreț pe o motocicletă cu motorul turat și spectacol pirotehnic. Partidul a crescut în sondaje, în special în rândul tinerilor sătui de partidele politice zise tradiţionale - PiS (Lege şi Justiţie) şi PO (Platforma civică a lui Donald Tusk) - care au dominat Polonia în cea mai mare parte a perioadei post-comuniste. Confederaţia, care obținuse aproape 7 % din voturi în urmă cu patru ani, era cotată cu circa 15 procente în vară, creând perspectiva unui loc trei în spatele PiS şi PO la alegerile de peste două săptămâni.

Partidul Confederaţia, al cărui nume complet este în fapt Confederația, Libertate și Independență, este o alianță de naționaliști radicali și libertarieni, fondată în 2018.

Convenția de la Katowice, prezentată ca fiind cea mai mare înaintea alegerilor parlamentare din 15 octombrie, a avut ca scop să stimuleze mai mulți alegători și să minimalizeze antisemitismul și alte opinii extreme ale unora dintre membrii săi. «Majoritatea celor din sală erau bărbaţi între 16 şi 40 de ani, îmbrăcaţi în costum dar fără cravată» scrie Le Monde. «Polonezi atraşi de programul economic ultraliberal al acestei mişcări» mai notează ziarul franecz de seară.

Prin fum și foc, liderii Confederației și-au prezentat argumentele pentru taxe mai mici, mai puține reglementări și o politică externă anti-Uniunea Europeană și anti-Ucraina. Sloganurile principale sunt «Putem face orice» şi «Polonia să fie Polonia», altfel spus fără nicio urmă de multiculturalism sau amestec de populaţii.

Indiferent de rezultatul alegerilor, Confederația a modificat deja relația națiunii cu Ucraina vecină, care luptă pentru supraviețuirea sa împotriva invaziei ruse. Liderii Confederaţiei au vehiculat şi repetat mesajul lor şi anume că Polonia, un aliat cheie, nu primește recunoștința pe care o merită pentru că a trimis arme Kievului și a ajutat un număr mare de refugiați. De asemenea, partidul s-a folosit de o problemă pentru a obține sprijin. Este vorba de cerealele și alte produse agricole ucrainene care au intrat pe pieța poloneză, provocând o supraofertă și scăzând prețurile pentru fermierii locali. Simțind presiunea, guvernul de la Varşovia și-a înăsprit poziția. A interzis importurile de cereale ucrainene, ceea ce a declanșat represalii din partea Kievului la Organizația Mondială a Comerțului. Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a sugerat săptămâna trecută că Polonia ar putea stopa livrarea de arme Ucrainei.

«Nu vrem niciun tratat european care să ia ceva de la noi ca să-l ducă la Bruxelles» mai spunea în faţa mulţimii entuziaste de la Katowice Krzystof Bosak, co-liderul formaţiunii. Slawomir Mentzen, un alt co-responsabil al partidului, afirma în 2019: «Nu vrem evrei, homosexuali, avorturi, taxe sau Uniunea Europeană». Mentzen, care deţine o fabrică de bere, s-a confruntat, de asemenea, cu acuzații de rasism în 2021, producând o bere numită "White IPA Matters". El a spus că a fost doar o referire umoristică la mișcarea Black Lives Matter din Statele Unite.

Partidul numără și alți oameni controversați în rândurile sale. Unul dintre ei, Janusz Korwin-Mikke, în vârstă de 80 de ani, a fost suspendat din funcția de deputat în Parlamentul European pentru că a făcut salutul nazist în timpul ședințelor. El a spus că Polonia ar fi trebuit să coopereze cu Adolf Hitler și a repetat afirmația potrivit căreia Hitler nu știa despre Holocaust. El a pus de asemenea la îndoială faptul că femeile ar trebui să aibă drept de vot, susținând că acestea sunt "mai puțin inteligente". Și l-a apărat pe președintele rus Vladimir Putin după invazia din Ucraina. Un alt membru al Confederaţiaei, Grzegorz Braun, a susținut că există un complot pentru a transforma Polonia într-un "stat evreiesc" și a cerut ca homosexualitatea să fie criminalizată. Cele mai multe aplauze la convenţia de la Katowice au fost pentru acești doi bărbați, notează jurnaliştii agenţiei Associated Press care au fost la faţa locului.

Confederația şi-a mărit presiunea asupra clasei politice poloneze, profitând de un val de susţinere pentru partidele conservatoare naționaliste din întreaga Europă. Astfel, au apărut forțe politice similare – inclusiv în România - pe fondul opoziției față de migrația din Europa și al furiei vizavi de restricţiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19. Ca și alte partide europene de extremă dreaptă, Confederația nu numai că se opune paşapoartelor sanitare și migrației în masă, dar este, de asemenea, ostilă persoanelor LGBT și sceptică în ceea ce privește schimbările climatice.