Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump, din nou în faţa justiţiei într-un dosar în care este judecat pentru fraudă

Fostul președinte american Donald Trump la Leighton, Iowa, 1 octombrie 2023, în ajunul procesului său din New York.

Fostul președinte american Donald Trump la Leighton, Iowa, 1 octombrie 2023, în ajunul procesului său din New York.
Fostul președinte american Donald Trump la Leighton, Iowa, 1 octombrie 2023, în ajunul procesului său din New York.
Sursa imaginii: 
AP - Charlie Neibergall

În Statele Unite ale Americii a început o nouă confruntare cu Justiţia pentru Donald Trump. Este vorba despre procesul în care fostul preşedinte american şi doi dintre copiii săi sunt anchetaţi pentru supraevaluarea activelor lor imobiliare. Donald Trump a spus că se va prezenta în faţa Curţii Supreme a statului New York pentru a-şi apăra reputaţia. Acuzaţiile de fraudă care planează asupra lui Donald Trump ar putea pune în umbră activităţile pe care le are în domeniul imobiliar.

Greu început de săptămână pentru Donald Trump. Justiţia americană îl cercetează pentru acuzaţii de supraevaluare a unor bunuri imobiliare cu câteva miliarde de dolari pentru a obţine condiţii avantajoase la împrumuturi şi asigurări. ''Mă duc la tribunal pentru a-mi apăra numele și reputația'', a precizat Donald Trump, atacându-i pe procurorul general al statului New York și pe judecătorul responsabil de dosarul său, pe care îl descrie drept ''nedrept, neechilibrat și vicios în procesele împotriva mea''. El spune că procesul este o ''escrocherie''.

Procuroarea generală a statului New York, Letitia James a solicitat o amendă de cel puțin 250 de milioane dolari, interdicția permanentă pentru Donald Trump și fiii săi, Donald Jr și Eric de a conduce companii în New York. De asemenea, Letitia James mai cere restricţia pentru o perioadă de 5 ani a activităților imobiliare comerciale ale fostului președinte și companiei sale ''Trump Organization'', notează AFP.

Dacă va fi găsit vinovat, Donald Trump și fiii săi riscă să piardă controlul unei părți din ''Trump Organization''. Cu explicaţii, Lorric Henneton din Statele Unite ale Americii, lector la Universitatea din Versailles-Saint Quentin, la microfonul RFI: ''Se pare că judecătorii merg pe ideea de a destrăma tot ceea ce înseamnă ''Trump Organization''. Întrebarea care se pune este viitorul ''Trump Organization''. Ca entitate, este mai degrabă o nebuloasă, o constelaţie de societăţi care se găsesc sub cupola ''Trump Organization''. Ar putea să piardă titlul de proprietate? Este o imagine care a fost folosită în titlurile din presă, şi anume aceea a unui şofer care pierde permisul de conducere. Asta nu înseamnă ca pierde dreptul de utilizare a maşinii sale, doar că nu mai poate conduce. Deci, poate pierde titlul dar va beneficia în continuare de bunuri. Ştim că rechiziţionările sunt cât se poate de serioase, dar nu suntem în etapa în care judecata se va baza pe imaginea rechiziţionării''.

Procesul se va derula până la începutul lunii decembrie. Peste 150 de persoane, printre care se află şi Donald Trump, figurează pe lista potenţialilor martori. O parte importantă a procesului se va baza pe bătălia dintre experţii care se vor pronunţa asupra diferitelor documente financiare, notează AFP.

 Protestatari în fața Curții Supreme a statului New York, înainte de procesul fostului președinte Donald Trump pentru fraudă comercială, 2 octombrie 2023.
Protestatari în fața Curții Supreme a statului New York, înainte de procesul fostului președinte Donald Trump pentru fraudă comercială, 2 octombrie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Brittainy Newman

Donald Trump vrea să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă. Problemele sale cu justiţia nu sunt deloc puţine şi nici simple. Amintim tentativa de fraudă electorală din statul Georgia, implicarea sa în asaltul de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, deținere ilegală de documente confidențiale după terminarea mandatului de preşedinte al Statelor Unite ale Americii și faptul că a mințit funcționarii responsabili de recuperarea acestora. Şi lista continuă cu acuzaţiile de agresiune sexuală şi defăimare, încălcarea legilor electorale şi acum acest proces civil pentru fraudă.

Fostul preşedinte Donald Trump s-a apărat mereu spunând că în cazul său este vorba despre o ''vânătoare de vrăjitoare''. Lorric Henneton, lector la Universitatea din Versailles-Saint Quentin, vorbeşte la RFI despre modul în care această nouă confruntare cu justiţia americană l-ar putea influenţa pe candidatul Donald Trump. El spune: ''Nu este un lucru rău în măsura în care nu-l va costa nimic. Cei care îl detestă şi cei care cred că este un om rău, cred că este un derbedeu de multă vreme, şi în orice caz nu vor vota pentru el. Discursul său că este persecutat se va amplifica şi asta poate permite într-un mod cât se poate de oportunist să primească fonduri. Au fost câteva inculpări, care ar fi putut descalifica orice om politic, dar ceea ce remarcăm este că nu numai că nu l-au descalificat pe Trump, a monetizat publicitatea negativă pentru a atrage fonduri. Deci, dacă ne referim doar la trecut, putem foarte uşor să ne imaginăm că nu va avea niciun impact negativ asupra campaniei sale, probabil ar putea avea chiar un impact pozitiv pentru că alimentează povestea ''vânătorii de vrăjitoare'' şi a persecuţiei împotriva ''salvatorului Americii'' de către elitele rele''.