Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul din Armenia a ratificat aderarea la Curtea Penală Internațională, o decizie pe care Rusia o consideră ''greșită''

Intrarea Curții Penale Internaționale de la Haga, Țările de Jos.

Intrarea Curții Penale Internaționale de la Haga, Țările de Jos.
Intrarea Curții Penale Internaționale de la Haga, Țările de Jos.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jerry Lampen/File Photo

În Armenia, parlamentul a ratificat adeziunea la statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, după o serie de debateri care au provocat nemulțumirea Moscovei. Rusia, considerată un aliat al Armeniei, a criticat această decizie pe care o consideră ''greșită''. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin.

Armenia a semnat în 1999 statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale dar nu l-a ratificat niciodată, invocând atunci o serie de contradicții cu Constituția sa. Acum, din cauza evoluției situației politice din regiune, Parlamentul a ratificat adeziunea la Curtea Penală Internațională. Reprezentanții aleși au votat 60-22 în favoarea ratificării.

Potrivit AFP, Erevanul acuză Rusia că l-a abandonat în fața unui adversar mai puternic și mai bine înarmat. Aderarea la acest statut ''ar crea garanții suplimentare pentru Armenia'' împotriva Azerbaidjanului, a argumentat Eghiche Kirakosian, oficial armean responsabil cu cazurile de justiție internațională.

''Sperăm, desigur, că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relațiilor noastre bilaterale'', a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitry Peskov. Oficialul armean, Eghiche Kirakosian, a dat asigurări că a propus Rusiei să semneze ''un acord bilateral'', fără a da mai multe detalii, notează AFP.