Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Temperaturi de vară în octombrie, recolte timpurii de legume și fructe

Pavilionul de fructe și legume din piața Rungis, cea mai mare piață angro din lume, amenajată lângă Paris.

Pavilionul de fructe și legume din piața Rungis, cea mai mare piață angro din lume, amenajată lângă Paris.
Pavilionul de fructe și legume din piața Rungis, cea mai mare piață angro din lume, amenajată lângă Paris.
Sursa imaginii: 
RFI/Clémence Denavit

Temperaturile ridicate din Franța și caniculele repetate au afectat și producția de fructe și legume. Agricultorii au observat că anotimpurile care nu se mai deosebesc unele de altele au adus pe tarabe fructe și legume care au tot mai puțină legătură cu sezonul în care ne aflăm din punct de vedere calendaristic.  

Clementine și mandarine, alături de căpșuni și pepeni în piețe. O alăturare pe care nu prea o mai vedeam în anii trecuți dar care acum este posibilă. Cu alte cuvinte, culturi din anotimpuri diferite sunt recoltate aproape în același timp. Temperaturile ridicate și vara prelungită au copt mai repede fructele și legumele iar agricultorii se adaptează și ei modificărilor climatice.

Un legumicultor descrie cel mai bine pentru RFI această situație. El spune: ''Anotimpurile sunt un pic în dezordine, încă mai avem pepene galben, am avut corcodușe până acum două, trei săptămâni, ceea ce este neobișnuit. Încă mai avem căpșuni, anghinare și brocoli din Bretania, avem mere mai devreme decât am prevăzut, am avut clementine și mandarine toată vara''.

Temperaturile foarte ridicate uneori determină coacerea rapidă a fructelor și legumelor ceea ce pune, inevitabil, problema păstrării și conservării recoltelor. ''Din cauza căldurii, foarte multe produse se deteriorează iar căldurile foarte mari au un impact asupra conservării acestor produse'', remarcă același legumicultor la RFI.

Chiar dacă suntem în luna octombrie, vara nu se termină, spun meteorologii. Septembrie a fost cel mai călduros de când în Franța se fac măsurători iar primele zile de octombrie au bătut cele 35°Celsius de la Ajacccio, din Corsica, recordul de până acum. În sud-vest, în Landes, au fost peste 35,9° Celsius la început de octombrie.

Météo France anunță că temperaturile ridicate se vor menține și în zilele următoare. Oamenii de știință atrag atenția că din cauza schimbărilor climatice, valurile de caniculă încep mult mai devreme sau țin până mai târziu, fenomene care sunt din ce în ce mai frecvente.