Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: ''Starea generală a informației'', un proiect ambițios pentru ''garantarea dreptului la informație în era digitală''

Știri false, revoluții tehnologice, neîncredere față de jurnaliști: ''Starea generală a informației'', dezbatere lansată în încercarea de a stabili ''regulile jocului''.

Știri false, revoluții tehnologice, neîncredere față de jurnaliști: ''Starea generală a informației'', dezbatere lansată în încercarea de a stabili ''regulile jocului''.
Știri false, revoluții tehnologice, neîncredere față de jurnaliști: ''Starea generală a informației'', dezbatere lansată în încercarea de a stabili ''regulile jocului''.
Sursa imaginii: 
© Martin BUREAU / AFP

 În Franța a început o amplă dezbatere despre ''starea generală a informației'', o dezbatere cerută de președintele Emmanuel Macron și coordonată, printre alții, de Organizația ''Reporteri fără frontiere''. Printre teme sunt subiecte foarte fierbinți și extrem de actuale, de la știrile false, la protejarea secretului surselor, revoluția tehnologică, inteligența artificială, presa și libertatea de expresie, într-un univers mediatic aflat în mijlocul unor transformări rapide. Obiectivul este acela de a stabili ''regulile jocului'' în epoca pe care o traversăm.

Dezbaterea despre ''starea generală a informației'' și rolul în actuala societate franceză reprezintă un subiect despre care s-a vorbit mult și care s-a tot amânat. A fost înscris în programul electoral al candidatului Emmanuel Macron pentru cel de-al doilea mandat, apoi tema a fost reamintită în vara acestui an iar acum s-a deschis un mare șantier despre ''starea generală a informației'' care se va încheia la jumătatea anului viitor.

În prima etapă, comitetul de pilotaj din care face parte și Organizația ''Reporteri fără frontiere'' va alcătui, pe baza unor grupuri de lucru, un diagnostic de stare să-l numim, ce va fi făcut public la sfârșitul anului.

Fiabilitatea știrilor, independența jurnaliștilor, protecția surselor, rețelele sociale și inteligența artificială sunt câteva dintre reperele acestui vast șantier. Și francezii pot participa și pot face propuneri prin intermediul unei platforme accesibile de consultare publică.

Cum se vor concretiza toate concluziile acestei dezbateri? Inițiatorii spun că acestea se vor putea concretiza fie sub forma unor modificări legislative sau fiscale, a unor recomandări sau cu o modificare a legii din 1986 care reglementează sectorul audiovizualului din Franța. Cert este că la sfârșit, clasa politică va decide dacă va ține cont sau nu de toate recomandările și propunerile.

Însă toate trebuie să respecte ''garanția dreptului la informație în era digitală'' și să vină cu un set de propuneri, după cum spune Christophe Deloire, delegatul general al comitetului de conducere independent, care este și secretarul general al Organizației ''Reporteri fără frontiere''. Nu este vorba de a găsi soluții imediate, ci de a face ceva pe ''termenul lung'', chiar dacă acest lucru ''va provoca, probabil, nerăbdare legitimă'', a avertizat președintele comisiei, Bruno Lasserre, citat de AFP. Deși profesioniștii vor fi consultați, ''nu este un exercițiu de la specialiști în informație la specialiști în informație'', a mai continuat Bruno Lasserre. Prin urmare, comitetul intenționează să acorde ''prioritate participării cetățenilor'', potrivit secretarului general al Organizației ''Reporteri fără frontiere'', Christophe Deloire.

Stéphane Delautrette, deputat din partea Partidului Socialist (PS), spune la RFI că nu se face suficient pentru ecologie și schimbările climatice în ceea ce privește informația și că ''urgența ecologică trebuie să fie o prioritate națională''. ''Ideea este de a obiectiviza informația care este dată, dacă există un consens științific putem considera că mesajul transmis este obiectiv pentru că se bazează pe fapte, asta nu înseamnă că dacă va fi un alt consens științific, legea nu se va modifica. Este vorba despre obiectivizarea informației. În legătură cu subiectul legat de urgența ecologică obiectivul este de a face un subiect în întregime, de sine stătător, care probabil astăzi nu este suficient tratat", spune Stéphane Delautrette.

Calitatea informațiilor este esențială, într-un moment în care rețelele sociale ocupă tot mai mult spațiu mediatic.
Calitatea informațiilor este esențială, într-un moment în care rețelele sociale ocupă tot mai mult spațiu mediatic.
Sursa imaginii: 
© Chris Delmas / AFP

Dacă este să privim și mai concret acest proiect de amploare, vedem că nu va fi ocolită nici concentrația multor media în mâinile unor magnați, existând premisa ca aceștia pot influența linia editorială. De altfel, acest subiect a fost în atenția unei comisii de anchetă din Senatul francez anul trecut.

Și ne întoarcem la rețelele sociale și tinerii precum și la calitatea informației pe care o furnizează aceste rețele. Facem observația că rețelele sociale reprezintă în acest moment a doua sursă de informații pentru francezii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, după jurnalele televizate, după cum arată barometrul Kantar-La Croix, citat de AFP.

Potrivit unui sondaj realizat de Harris-Interactive, 55% dintre francezi consideră că informația s-a degradat în ultimii ani în ceea ce privește calitatea iar 43% au dificultăți în a găsi informații fiabile. Așadar, dezbaterea își propune să răspundă la aceste provocări, dar și la cele privind concentrația mass-media în mâinile câtorva actori privați, rolul rețelelor sociale și al platformelor digitale atât în calitatea informațiilor, cât și în schimbul de valori, protecția jurnaliștilor și surselor acestora sau interferențele străine în domeniul informațional.