
Special Paris
Bilanţ pozitiv pentru organizatorii francezi ai Cupei mondiale de rugby 2023
ap23301809075547.jpg

In cele 48 de meciuri disputate de-a lungul competiţiei au venit pe stadioanele celor 10 oraşe gazdă, în total, circa 2,4 milioane de spectatori. La care trebuie adăugate 1,4 milioane de persoane care au mers în diferitele fan-zones. Pentru memorie, precedenta ediţie, derulată în Japonia, nu reunise «decât» 1,7 milioane de spectatori în arenele sportive.
Cifre încurajatoare care l-au făcut pe Michel Pousseau, directorul RWC 2023, să evoce «recorduri nemaîntâlnite. A fost cea mai urmărită Cupă mondială din toate timpurile» spunea oficialul în cursul unei conferinţe de presă la care făcea bilanţul competiţiei.
Mediatic vorbind, audienţele au fost şi ele neaşteptate. 220 de milioane de telespectatori cumulaţi în Franţa, cu un vârf de aproape 18,5 milioane la sfertul de finală Franţa-Africa de sud.
Pe plan sportiv, Cupa mondială din Franţa a fost din nou extrem de dezechilibrată, diferenţele între cele mai bune echipe şi restul lumii fiind adesea uriaşe. Astfel, 7 meciuri, din care trei de pus pe seama României, s-au terminat cu diferenţe de scor de cel puţin 70 de puncte.
Ca să le permită celor «mici» să progreseze, unii observatori au insistat ca aceste echipe să se întâlnească mai des pe teren cu echipe din topul mondial. Drept răspuns, World Rugby a anunţat că începând cu viitoarea cupă mondială, găzduită de Australia, vor participa 24 de echipe şi nu doar 20 ca acum. În plus, s-a creat o nouă competiţie ce va avea loc în perioadele consacrate până acum turneelor anuale de toamnă.
De asemenea, la viitoarele cupe mondiale se va face tragerea la sorţi a grupelor mai aproape de competiţie pentru a evita ca echipele de top să se regăsească în aceeaşi parte a tabloului final, lucru care a dus la eliminarea unor favoriţi încă din sferturile de finală.
Ediţia actuală a Cupei mondiale, a doua organizată de Franţa după cea din 2007, a fost marcată şi de polemici legate de arbitraj şi nu doar din cauza sfertului de finală pierdut de ţara gazdă în faţa Africii de sud.
În fine, pentru Franţa, această Cupă mondială de rugby a fost ocazia de a testa infrastructurile şi organizarea pentru ultima oară înainte de Jocurile olimpice de vara viitoare. Să precizăm totuşi că în timp ce Cupa mondială de rugby a durat 7 săptămâni şi a avut loc în zece oraşe, Olimpiada de vară durează doar două săptămâni şi are loc cu precădere la Paris.
Pe planul securităţii, ministrul francez de interne Gérald Darmanin s-a mândrit că «graţie celor 11.000 de poliţişti mobilizaţi, nu s-a înregistrat niciun incident major. Am câştigat aşadar meciul securităţii» a mai insistat oficialul francez.
Colegul lui de Transporturi, Clément Beaune, a subliniat de partea sa faptul că «echipele au realizat 80% din deplasările lor în ţară cu trenul. SNCF a transportat pe de altă parte două milioane de pasageri. Această cupă mondială este un semnal puternic pentru transporturile publice şi pentru decarbonarea marilor evenimente internaţionale» a precizat ministrul Beaune.
Cum notează analiştii şi confraţii de la Le Monde, bilanţul economic al competiţiei mai cere timp ca să fie finalizat. În funcţie de el se vor cunoaşte beneficiile ce vor fi vărsate lumii rugbyului.