Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Mandat de arestare emis pe numele președintelui sirian, Bashar al-Assad pentru complicitate la crime împotriva umanității

Președintele sirian Bashar al-Assad la summitul Ligii Arabe de la Jeddah, Arabia Saudită, 19 mai 2023.

Președintele sirian Bashar al-Assad la summitul Ligii Arabe de la Jeddah, Arabia Saudită, 19 mai 2023.
Președintele sirian Bashar al-Assad la summitul Ligii Arabe de la Jeddah, Arabia Saudită, 19 mai 2023.
Sursa imaginii: 
© SPA, AFP

În Franța a fost emis un mandat de arestare internațională pe numele președintelui sirian Bashar al-Assad, suspectat de complicitate la crime împotriva umanității pentru atacurile chimice din Siria care au avut loc în vara anului 2013. Alături de președintele sirian vor fi judecați fratele său și doi generali, pentru aceleași acuzații. Cele patru mandate de arestare au fost anunțate de de asociațiile de reclamanți care au depus plângeri și au fost apoi confirmate de o sursă pentru AFP. Conflictul din Siria a început în 2011. Peste 500.000 de persoane au murit. Mulți au plecat și s-au refugiat în alte țări pentru a scăpa de război.   

Mandatele de arestare emise de justiția franceză vizează lanțul de comandă al celor patru acuzați: președintele Siriei, Bashar al-Assad, fratele său, Maher, liderul de facto al diviziei a patra, considerată o unitate de elită a armatei siriene și doi generali, Ghassan Abbas, directorul filialei Centrului de Cercetare și Studii Științifice și Bassam al-Hassan, ofițer de legătură și șeful securității.

Asupra celor patru sunt suspiciuni de complicitate la crime împotriva umanității pentru atacurile chimice din Siria, în vara anului 2013. Reamintim că atacurile cu gaz sarin, atribuite regimului Bashar al-Assad, au provocat peste 1.000 de morți în estul Ghouta, potrivit informațiilor americane citate de AFP. Pe numele lor au fost emise mandate de arestare internațională de către justiția din Franța.

Cele patru mandate de arestare, anunțate de asociațiile de reclamanți și confirmate de o sursă judiciară Agenției France Presse, au fost emise de judecătorii investigatori ai grupului de crime împotriva umanității de la Tribunalul Judiciar din Paris. În aprilie 2021, Centrul sirian pentru mass-media și libertatea de exprimare, Inițiativa pentru justiție pentru societatea deschisă și Arhiva Siriană au depus plângere la Oficiul Central pentru Combaterea Crimelor împotriva Umanității. Potrivit AFP, investigațiile, efectuate de judecătorii investigatori sub ''jurisdicția extrateritorială'' a justiției franceze, se referă, de asemenea, la atacurile comise în noaptea de 4 spre 5 august în Adra și Douma, atacuri în care 450 de persoane au fost rănite.

Președintele Bashar al-Assad este la putere în Siria din 2000. El i-a succedat la putere tatălui său, Hafes al-Assad. Potrivit lui Mazen Darwish, fondator al Centrului sirian pentru mass-media și libertatea de exprimare, mandatul împotriva președintelui sirian reprezintă  un ''precedent legal istoric''. "Acesta este un semnal foarte important. O instanță independentă recunoaște că atacul cu arme chimice nu a putut avea loc fără ca Bashar al-Assad să știe și, prin urmare, să fie responsabil. Este o recunoaștere a suferinței victimelor", a mai spus Mazen Darwish pentru AFP.

Pentru Clémence Witt și Jeanne Sulzer, avocați pentru părțile civile, acest mandat de arestare ''face parte dintr-o evoluție jurisprudențială favorabilă gravității extreme a crimelor comise'', care "înseamnă că urmărirea penală a presupusilor autori de infracțiuni internaționale trebuie să prevaleze de acum înainte asupra normelor procedurale ale imunității".

Funcția președintelui Bashar al-Assad a ridicat problema imunității șefilor de stat. Emiterea unui mandat de arestare împotriva lui ''nu corespunde analizei legale a Parchetului Național pentru Terorism privind imunitatea rationae personae de care se bucură șefii de stat", a declarat o sursă judiciară pentru AFP. Parchetul Național pentru Terorism a emis doar un aviz în favoarea mandatelor de arestare pentru Ghassam Abbas, Bassam al-Hassan și Maher El-Assad.

Pentru Hadi al Khatib, fondatorul Arhivei Siriene, judecătorii francezi de anchetă ''au răspuns la dovezile solide'' adunate de asociațiile reclamante pentru a ''cere responsabilitatea penală a celor mai înalți funcționari. Sperăm că alte țări ''vor proceda în curând la fel'', a mai spus fondatorul Arhivei Siriene într-un comunicat. Regimul sirian este ținta mai multor acțiuni legale lansate în Europa, în special în Germania.

În Franța, primul proces al oficialilor regimului sirian va avea loc între 21 și 24 mai, la Paris: trei înalți funcționari ai regimului lui Bashar al-Assad vor fi judecați pentru complicitate la crimele împotriva umanității și crime de război, pentru moartea a doi cetățeni franco-sirieni: Mazzen Dabbagh și fiul său Patrick. AFP reamintește un alt caz, referitor la un bombardament din 2017, de la Daraa, pentru care s-au emis, în octombrie, mandate de arestare pe numele a patru foști lideri ai armatei siriene.