Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron condamnă atacurile duse împotriva infrastructurilor civile din Gaza

imagine_ce_provine_dintr-un_video_publicat_de_armata_israeliana_marti_15_noiembrie_2023._soldati_israelieni_se_afla_in_zona_spitalului_al-shifa_din_orasul_gaza.

Imagine ce provine dintr-un video publicat de armata israeliana, marti 15 noiembrie 2023. Soldati israelieni se afla în zona spitalului Al-Shifa din orasul Gaza.
Imagine ce provine dintr-un video publicat de armata israeliana, marti 15 noiembrie 2023. Soldati israelieni se afla în zona spitalului Al-Shifa din orasul Gaza.
Sursa imaginii: 
AP - Israel Defense Forces

Soldații și tancurile israeliene s-au retras, miercuri seara, de la spitalul Al-Shifa din Gaza pentru a se repoziționa în jurul acestui imens complex spitalicesc, scrie AFP care citează un colaborator local.  Israelul acuză mișcarea palestiniană Hamas că utilizează această platformă medicală drept bază militară. Miercuri dimineață, armata israeliană anunțase că derula în acest spital o operațiune punctuală. Potrivit ONU aici s-ar afla 2.300 de persoane: pacienți, personal medical și civili care se adăpostesc de bombardamente. De partea sa, președintele francez Emmanuel Macron a condamnat “cu cea mai mare fermitate” atacurile duse împotriva infrastructurilor civile din Gaza.

Hamas a dezmințit mereu că ar utiliza acest spital drept centru de comandament.

În spital, forțele israeliene au stat de vorbă cu zeci de civili, unii au fost dezbrăcați, explică un jurnalist care colaborează cu France Presse și care precizează că militarii israelieni au reținut unele persoane.

La finele operațiunii, soldații au lăsat în urma lor medicamente, hrană pentru nou-născuți și sticle de apă, a observat jurnalistul care a putut urmări operațiunea israeliană.

Al-Shifa este cel mai mare centru spitalicesc din Gaza și se află în orașul Gaza. De mai multe zile aici se duc lupte între armata israeliană și combatanți palestinieni.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe anunța, miercuri seară, că Statele Unite nu și-au dat acordul pentru operațiunile israeliene la spitalul Al-Shifa din Gaza, așa cum nu au făcut-o pentru alte decizii militare luate de Israel, după cum s-a exprimat oficialul american.

Am fost mereu foarte clari cu partenerii israelieni în ceea ce privește importanța minimizării pierderilor civile, a explicat John Kirby, purtătorul  de cuvânt al Consiliului pentru Securitate națională de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Ankara a anunțat transferul a 26 de palestinieni bolnavi de cancer, din Gaza la spitale din Turcia. Bolnavii au fost evacuați pe la punctul de trecere de la Rafah, care leagă Fâșia Gaza de Egipt. Dar, cei 26 vor fi transportați spre spitale din Turcia, a precizat ministrul Sănătății din Turcia care s-a deplasat în Egipt pentru a negocia transferul unui ajutor umanitar în Gaza.

În total, 39 de persoane, din care 13 însoțesc pacienții, vor fi transferați în Turcia, din Gaza, grație unei coordonări între Turcia, Egipt și Israel.

Ankara așteaptă acordul Egiptului pentru a deschide spitale de campanie la Rafah, la frontiera egipteană a Fâșiei Gaza, pentru a putea îngriji pacienți palestinieni.    

De partea sa, premierul Benjamin Netanyahu susține că "toate cotloanele din Fâșia Gaza vor fi verificate de Israel. Vom elimina Hamas și vom recupera ostaticii, două misiuni sfinte", a subliniat șeful guvernului israelian, aflat într-o vizită la o bază militară din Israel. Şi a conchis: “nu există adăpost pentru asasinii din Hamas”, după cum s-a exprimat prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Iar Franța și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea față de operațiunile militare israeliene de la spitalul Al-Shifa din Gaza. “Populația palestiniană nu trebuie să plătească pentru crimele săvârșite de Hamas”, afirmă ministrul francez de Externe.

Între timp, secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare la ONU, Martin Griffiths, a cerut "încetarea carnagiului".

"Lumea trebuie să acționeze înainte să fie prea târziu", a explicat responsabilul ONU care a insistat asupra necesității distribuirii ajutoarelor umanitare în Gaza.

Oficialul ONU anunță că Israelul a decis să nu mai limiteze numărul camioanelor autorizate să intre în Gaza. El a menționat că ONU avea pregătite 460 de camioane, care așteaptau în apropiere de Rafah, pe partea egipteană pentru a putea intra în Fâșia Gaza.

El a cerut să fie permis să intre ajutor umanitar și prin punctele de frontieră cu Israelul, prin  Kerem Shalom, în Sud. Inainte de 7 octombrie, pe aici traversau 60% din camioanele urmanitare destinate Fâșiei Gaza.

Națiunile Unite confirmă că, în premieră, a putut intra carburant în Gaza dar care nu este deloc suficient.

Circa 23.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza iar cantitatea va fi utilizată exclusiv pentru transportul ajutoarelor umanitare, după cum au cerut autoritățile israeliene.

ONU a tot cerut în ultimele săptămâni să fie trimis carburant în Gaza pentru a fi alimentate spitalele dar Israel refuză de teamă ca acest carburant să nu fie utilizat de Hamas pentru activitățile sale militare.