
Special Paris
Joe Biden și Xi Jinping au reluat dialogul, Taiwanul rămâne un subiect tensionat
Cei doi șefi de stat au petrecut mai bine de patru ore împreună la San Francisco, în marja summitului APEC, 15 noiembrie 2023.

Președintele Chinei, Xi Jinping și președintele Statelor Unite ale Americiii, Joe Biden, s-au afișat în fața jurnaliștilor cu strângeri de mâini și fețe zâmbitoare, semn că relațiile s-au mai detensionat. Mai mult, cei doi s-au plimbat împreună prin grădină lăsându-i pe jurnaliști să vadă, cel puțin în aparență, că discuțiile decurg foarte bine. Ultima vizită a lui Xi Jinping în Statele Unite ale Americii a avut loc în 2017. Cei doi s-au mai văzut anul trecut în Bali însă relațiile dintre Washington și Beijing s-au tensionat după ce SUA au doborât un balon din China despre care Washingtonul a spus că este un balon spion.
De această dată, dialogul de lângă San Francisco pare să fi fost unul fructuos, caracterizat de Joe Biden drept ''constructiv și productiv''. China și Statele Unite ale Americii vor relua comunicarea militară la nivel înalt iar cei doi președinți și-au promis că vor vorbi mai des și că se vor apela ori de câte ori unul dintre cei doi șefi de stat va avea ceva de transmis. ''Salut pașii importanți pe care i-am făcut astăzi. Este important ca lumea să vadă că punem în practică o abordare în cea mai bună tradiție a diplomației americane. Vorbim cu competitorii noștri și aceste discuții directe ajută la eliminarea neînțelegerilor. Aceasta este cheia pentru menținerea stabilității globale și servirea poporului american. În lunile următoare, vom păstra și vom continua diplomația la nivel înalt cu China în ambele direcții, pentru a menține liniile de comunicare deschise. Inclusiv între preşedintele Xi şi mine. Am fost de acord că dacă unul dintre noi ar vrea să vorbească cu celălalt, va ridica telefonul și vom vorbi imediat'', a spus Joe Biden.
''Cred cu tărie într-un viitor promițător pentru relația bilaterală'', a declarat Xi Jinping care a mai adăugat că este împotrivă ca Statele Unite ale Americii să încerce să ''remodeleze China''.
Cei doi șefi de stat au discutat despre contrabanda cu fentanil, un opiaceu sintetic puternic, fabricat pe baza unor compuși chimici din China. Potrivit părții americane, președintele Xi Jinping a fost de acord ca țara sa să ia măsuri semnificative pentru combaterea traficului cu fentanil. Consumul de produse pe bază pe fentanil face adevărate ravagii în Statele Unite ale Americii, sunt zeci de mii de supradoze în fiecare an. Întâlnirea Xi Jinping-Joe Biden va duce și la reluarea comunicărilor militare la nivel înalt, inclusiv în ceea ce privește armele nucleare.
Bruno Tertrais, geopolitician, spune la RFI că discuțiile dintre cei doi lideri au fost importante pentru că Xi Jinping și Joe Biden au abordat pentru prima oară subiectul armelor nucleare. ''Pentru America, problema este că China știe foarte bine faptul că Statele Unite Ale Americii au interesul ca lucrurile să decurgă într-o manieră fluidă cu China în acest moment. De ce ? Pentru că America are ''mâinile pline'' cum se spune cu Ucraina și bineînțeles cu Gaza. Deci, America are interes din punctul de vedere al lui Xi Jinping, domnul Biden poate ajunge și trebuie să ajungă la concesii posibile. Vedem că vorbesc pentru prima oară de controlul armelor nucleare. Nu suntem deloc într-o negociere bilaterală, dar este mai degrabă încurajator că acest tip de subiecte este pe ordinea de zi'', spune Bruno Tertrais. Și tot un rezultat al discuțiilor dintre cei doi este decizia de a creea un grup de specialiști care să discute despre riscurile inteligenței artificiale.
Taiwanul rămâne subiectul tensionat dintre China și Statele Unite ale Americii. Beijingul revendică suveranitatea în ceea ce privește statutul insulei, unde vor avea loc alegeri prezidențiale. Joe Biden i-a spus președintelui Chinei să ''respecte procesul electoral'' iar preşedintele chinez i-a cerut omologului său să "nu mai înarmeze Taiwanul", întrucât reunificarea este "inevitabilă", a declarat o sursă a diplomaţiei chineze pentru AFP.
Preşedintele SUA a declarat la finalul conferinţei de presă că încă îl consideră ''dictator'' pe omologul său chinez. ''Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o țară, o țară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră'', a spus președintele american. Declarația lui Joe Biden nu a fost deloc bine primită de Beijing. China a considerat această descriere ''extrem de greșită'', numind-o ''manipulare politică iresponsabilă''.