Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: O femeie își pierde viața la fiecare trei zile din cauza violenței domestice

O participantă la una dintre manifestațiile Asociației feministe "Nous Toutes".

O participantă la una dintre manifestațiile Asociației feministe "Nous Toutes".
O participantă la una dintre manifestațiile Asociației feministe "Nous Toutes".
Sursa imaginii: 
© Julien De Rosa, AFP

În Franța, violențele conjugale au crescut anul trecut cu 15% față de 2021, un fenomen care îngrijorează autoritățile și societatea. Peste 244.000 de victime apar în statisticile anului trecut. 86% dintre acestea sunt femei. Fenomenul capătă amploare în ciuda unor măsuri luate de guvern. Asociațiile care sprijină victimele violenței domestice cer legi mai ferme și rezolvarea rapidă a plângerilor.

La fiecare trei zile o femeie moare în Franța din cauza violenței domestice. Ministerul de Interne a dat publicității ultimele date care reflectă creșterea violenței conjugale la nivelul societății franceze. Radiografia este dură: 87% dintre cazurile de violență domestică sunt comise de bărbați. Trei sferturi dintre victime au vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. 17% dintre victime aparțin grupei de vârstă 30-34 de ani.

Una dintre explicațiile pentru creșterea acestor acte este tendința ascendentă observată încă din 2016 și anume aceea a "libertății de exprimare". "În contextul libertăţii de exprimare şi al îmbunătăţirii condiţiilor de primire a victimelor de către poliţie şi serviciile de jandarmerie, numărul victimelor care raportează violenţe din partea partenerului sau fostului partener s-a dublat din 2016", observă Serviciul Naţional de Statistică a Securităţii, citat de AFP.

Din ce în ce mai multe femei se plâng de violențe însă acest lucru nu este suficient, spune la RFI, Sandrine Bouchait, președinta Uniunii Naționale a familiilor în care au avut loc feminicide. Ea cere legi mai ferme. "Victimele pur și simplu urlă de mulți ani. Problema este că nimeni nu le aude. Da, acum sunt ascultate mai mult decât înainte. Trebuie ca plângerile lor să fie rezolvate mai repede, pentru că atunci când o femeie depune o plângere și ajunge la tribunal în fața agresorului său iar agresorul primește o depedeapsă cu suspendare ce mesaj trimitem? Femeia a depus plângere, a denunțat violențe și cu toate acestea bărbatul rămâne în libertate, deci aceste femei sunt descurajate, le este frică'', spune Sandrine Bouchait

50% dintre victime reclamă violența fizică, 30% violență verbală sau de ordin psihic și aproximativ 5% violență sexuală în cuplu. Asociațiile care sprijină victimele violenței conjugale mai spun că multe dintre acestea se plâng că nu au suficiente fonduri pentru continuarea activității. Unele își închid porțile pur și simplu, copleșite de numărul mare de cereri, altele cer mai multă implicare din partea statului sau a autorităților locale.

"Femeile și-au făcut partea lor din muncă, mergând să depună mai multe plângeri și continuă, dar este necesar să fie mult mai eficient însoțite și protejate », a comentat pentru AFP președinta Fondation des Femmes, Anne-Cecile Mailfert.

O altă asociație, aceleași probleme. Françoise Brié, președinta Federației Solidarités Femmes, crede că "întrebarea care se ridică în spatele cifrelor este legată de consecințe juridice ale plângerilor. Sperăm că grupurile specializate vor fi consolidate pentru a asigura un răspuns la toate aceste rapoarte", a declarat Françoise Brié pentru AFP.

În Franța, 118 femei și-au pierdut viața anul trecut din cauza violențelor conjugale. În primele opt luni ale anului, au fost înregistrate 80 de decese.