Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: În căutarea consensului, Emmanuel Macron se întâlnește cu partidele politice. Trei mari formațiuni politice lipsesc de la reuniune

Emmanuel Macron se întâlnește cu liderii partidelor pentru un al doilea tur de discuții după cel din vara trecută.

Emmanuel Macron se întâlnește cu liderii partidelor pentru un al doilea tur de discuții după cel din vara trecută.
Emmanuel Macron se întâlnește cu liderii partidelor pentru un al doilea tur de discuții după cel din vara trecută.
Sursa imaginii: 
REUTERS - CLAUDIA GRECO

Președintele Emmanuel Macron a lansat o invitație principalelor partide din Franța. Obiectivul este acela de a găsi cele mai bune soluții pentru o serie de subiete care îi frământă pe francezi. Este o promisiune pe care liderul de la Élysée a făcut-o pentru a găsi un consens în rândul clasei politice. Este a doua întâlnire iar de această dată, Emmanuel Macron nu reușește să-i aducă la aceeași masă pe liderii principalelor formațiuni politice. Au lipsit reprezentanții Republicanilor, dreapta conservatoare, cei de Franța Nesupusă, stânga populistă și de la Partidul Socialist.

Prima întâlnire a avut loc la sfârșitul lunii august. Emmanuel Macron este în căutarea unui consens în rândul clasei politice. Partidul care l-a condus pentru al doilea mandat la Palatul Élysée nu mai are majoritate iar acest lucru se vede foarte bine atunci când este vorba de votat legi sau de respectat promisiunile din campania electorală, dar și în amploarea ultimelor greve și proteste.

Întâlnirea de astăzi face parte din așa numitele ''întâlniri de la Saint-Denis'' iar agenda este plină: situația din Gaza și din Ucraina, extinderea referendumului la problemele sociale, descentralizarea și posibilele reforme constituționale privind statutul insulei Corsica și al Noii Caledonii. Cu toate acestea sunt câteva scaune, importante în găsirea unui consens, care au rămas goale. Republicanii, dreapta conservatoare, Franța Nesupusă, stânga populistă și Partidul Socialist sunt absenți de la ''întâlnirile de la Saint-Denis''.

Coordonatorul Franţei Nesupuse, Manuel Bompard, denunţă un ''exerciţiu monarhic'' menit să ocolească Parlamentul. Liderul Republicanilor, Éric Ciotti, i-a trimis o scrisoare lui Emmanuelm Macron în care își explică absența. Una dintre acestea este legată de absența președintelui de la marșul civic împotriva actelor de antisemitism, marș care a avut loc duminica trecută. Éric Ciotti cere măsuri rapide iar șeful statului îi transmite că face o ''greșeală politică majoră'' neparticipând la întâlnire.

Președintele Reuniunii Naționale, extrema dreaptă, Jordan Bardella a declarat în debutul întâlnirii că printre subiectele discutate, puterea de cumpărare și securitatea francezilor trebuie să ocupe un loc important. ''Cred că Europa și lumea traversează un context internațional de o gravitate fără precedent, dar acest context internațional nu trebuie să pună în planul al doilea angoasele de zi cu zi ale concetățenilor noștri și că din punctul de vedere al acestora nu s-a avansat de la prima întâlnire de la Saint-Denis de la sfârșitul lunii august. Ceea ce vreau să-i spun președintelui, puterea de cumpărare și securitatea rămân preocupări concrete ale francezilor'', spune Jordan Bardella.

Comuniștii, prin vocea secretarului lor național, Fabien Rousell, participă la întâlnirea cu președintele chiar dacă după reuniunea din august nu s-au făcut progrese. ''Poate este reuniunea ultimei șanse, pentru că a fost o primă reuniune în care au fost abordate mai multe subiecte. Chestiunea puterii de cumpărare, am văzut că nu s-a schimbat, acum vom vedea din nou. Apoi sunt alte subiecte pe ordinea de zi pentru care am venit. Este problema reformei constituționale. Avem propuneri pentru reforma Constituției, propuneri pentru teritoriile noastre pe care le numim de peste mări, unde sunt foarte multe așteptări. Si pentru toate aceste subiecte avem propuneri'', spune Fabien Rousell.

La rândul lor, ecologiștii vor să se discute, firesc, despre ecoligie, chiar mai mult decât până acum. Este o temă fundamentală pentru ei care a fost lăsată într-un plan secund. Marine Tondelier, secretara națională a formațiunii spune: ''Unul dintre obiectivele acestei dimineți este acela de a ieși cu propuneri concrete. Nu înțeleg de ce Emmanuel Macron refuză să adauge pe ordinea de zi ecologia. Vreau să vă spun un lucru, când sunt în jurul mesei, ecologia este pe masa discuțiilor, și pentru asta ecologiștii indiferent ce se întâmplă, dacă sunt sau nu de acord cu ordinea de zi sunt prezenți pentru că nu putem să nu discutăm despre Gaza, nu putem refuza să discutăm cu șeful statutului când există o astfel de situație. Apoi, vrem să punem subiectele noastre pe ordinea de zi. Nu sunt naivă de ceea ce va ieși după această reuniune''.