
Special Paris
Conflictul israeliano-Hamas: "Poliția israeliană urmărește îndeaproape activitatea palestinienilor care trăiesc în Israel"
soldati_israelieni_patruleaza_in_apropierea_unui_post_de_politie_din_sderot_in_sudul_israelului_8_octombrie_2023.

Pentru a înțelege mai bine situația palestinienilor care trăiesc în Israel, am stat de vorbă cu Nitzan Perelman – ea este sociologă și specialistă în societatea israeliană.
Nitzan Perelman: "La ora actuală, în Israel trăiesc 2 milioane de palestinieni. Sunt cei care au putut rămâne în Israel după Nakba – exodul populației arabe palestiniene din 1948 care a avut loc în timpul războiului israeliano-arab. În prezent, ei trăiesc fie în cadrul unor orașe care sunt majoritar arabe fie în orașe mixte. Există orașe care au circa 10% din populație formată din arabi palestinieni".
Studiile arată că, în total, arabii ar reprezenta circa 20% din populația Israelului. De pe 7 octombrie au existat numeroase victime în Israel, și israelieni dar și arabi. Contextul este tensionat. Se știe cum trăiesc arabii din Israel acest conflict?
Nitzan Perelman: "Sunt în contact cu mai mulți palestinieni, care trăiesc în Israel. Ei mi-au povestit că există o teamă, o cenzură dar poate cel mai elocvent eveniment este cel de pe 10 octombrie. Atunci, șeful poliției a publicat un video în care amenința direct cetățenii palestinieni din Israel că îi va îmbarca într-un autobuz și îi va duce în Gaza. Cei care au familia în Gaza nu își pot exprima tristețea, zilele acestea, deoarece vor fi considerați drept cetățeni nelegitimi".
Trebuie spus că acești arabi trăiesc în Israel de decenii. Nu este vorba de cei care veneau zilnic în Israel, din Gaza, pentru a munci în baza unui permis de muncă.
Nitzan Perelman: "Poliția urmărește îndeaproape ce fac palestinienii din Israel. Inclusiv ce activitate au pe rețelele de socializare. Iar fiecare gest făcut poate fi un motiv de arestare, chiar și pentru un simplu 'like'. Vă ofer un caz absurd: o femeie care lucrează într-o școală, asistentă educațională, a fost arestată în mijlocul zilei, în clasă, în fața copiiilor deoarece a publicat o fotografie în care avea o eșarfă în culorile drapelului palestinian, în urmă cu 5 ani. Fiecare cont al fiecărui cetățean care trăiește în Israel este verificat. Nu doar poliția face acest lucru ci și universitățile, spre exemplu, își urmăresc studenții ce fac pe rețelele sociale. Există organizații ale naționaliștilor, în universități, care fac acest lucru. Uniunea Națională a Studenților – care ar trebui să reprezinte toți studenții din Israel, propune pe contul de Facebook un formular anonim prin intermediul căruia tinerii sunt invitați să își denunțe colegii palestinieni".
Această atmosferă tensionată i-ar putea determina pe palestinienii din Israel să integreze tabăra Hamas?
Nitzan Perelman: "Nu pot să spun dacă ar putea să își dorească să facă parte din Hamas. Dar, ce știu este că în diverse orașe israeliene s-a dorit organizarea de manifestații pro-palestiniene, în orașe majoritar arabe, în special în nordul Israelului. Poliția le-a interzis însă. Dar, în cele din urmă, după ce a fost inițial interzisă, o manifestație a fost autorizată de Curtea Supremă să aibă loc la Tel Aviv. Iar astfel, participanții au cerut sâmbăta aceasta o încetare a focului în Fâșia Gaza în cadrul unei manifestații organizate de partidul de stânga, preponderent arab, Hadash. Așadar, există tentative în Israel, în ciuda cenzurii, de fi exprimată solidaritatea cu civilii din Gaza. La nivel politic, ea poate fi observată din partea formațiunilor de stânga radicală israeliană. Totul este foarte complicat însă. Dar, riscul vine chiar din faptul că societatea israeliană se radicalizează ea singură, de ani de zile în timp ce palestinienii sunt catalogați drept inamici”.