Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul israeliano-Hamas: La Paris, un marș silențios pentru pace în Orientul Mijlociu, la apelul unor personalități culturale

Paris, 19 noiembrie 2023: Mii de persoane au participat la un mars silentios pentru pace în Orientul Mijlociu, la apelul a sute de personalitati din lumea culturii si artelor.

Paris, 19 noiembrie 2023: Mii de persoane au participat la un mars silentios pentru pace în Orientul Mijlociu, la apelul a sute de personalitati din lumea culturii si artelor.
Paris, 19 noiembrie 2023: Mii de persoane au participat la un mars silentios pentru pace în Orientul Mijlociu, la apelul a sute de personalitati din lumea culturii si artelor.
Sursa imaginii: 
AFP - BERTRAND GUAY

Mai multe mii de persoane s-au mobilizat, duminică, la Paris, la apelul unor oameni pentru cultură care au participat la un "marș silențios" și apolitic, pentru pace în Orientul Mijlociu. Printre ei s-a aflat actrița Isabelle Adjani, scriitorul Marek Halter și fostul ministru al Culturii, Jack Lang. Cortegiul a plecat de la Institutul Lumii Arabe și s-a deplasat spre Muzeul de Artă și Istorie a Iudaismului.

Oamenii se află în stradă pentru a calma spiritele, chiar dacă, este posibil să nu se afle de aceeași parte a conflictului. Este o manifestație pentru unitate, spune fostul ministru al Culturii, Jack Lang.

Printre manifestanți s-au putut vedea puțini tineri. Oamenii au purtat o banderolă albă ori un steag albastru pe care putea fi observat un porumbel alb lângă care era scris cuvântul "pace".

Acrița Lubna Azabal declara că a optat pentru o neutralitate absolută ca răspuns la zgomotul armelor și a extremiștilor. Ea este președinta colectivului care s-a aflat la originea aceastei inițiative ce a fost susținută de circa 600 de persoanalități din lumea culturii și a artelor.

Amintim că în urmă cu exact o săptămână, la Paris a avut loc un marș împotriva antisemitismului, la care au participat mai bine de 100.000 de persoane.

Iar sâmbăta aceasta, în mai multe orașe din Franța mii de persoane au participat la manifestații pro-palestiniene în care s-a cerut o încetare a focului în Fâșia Gaza.

Criticate pentru tăcerea lor în ceea ce privește războiul israeliano-Hamas, personalitățile culturale au ales să manifesteze în tăcere. “Este felul nostru de a ne exprima deoarece nu putem altfel”, a afirmat actrița Julie Gayet, soția fostului președinte al Franței, François Hollande.

Dorim să putem să ne exprimăm tristețea încă din 7 octombrie. Dar, am dorit să avem o altă voce, nu să alegem o parte pe care să o detestăm”, a explicat actrița Julie Gayet.

Baya Kasmi este cineastă, scenaristă și actriță: "Acest marș silențios este, pentru noi, un răspuns la zgomot. Am impresia că atunci când vorbim, înrăutățim situația. Avem nevoie să ne reunim pentru a ne gândi la toți oamenii care mor în Orientul Mijlociu. Sunt ostaticii care așteaptă să poată să revină la casele lor, în Israel. Există oameni care mor zilnic, din cauza bombardamentelor din Gaza. Această empatie pentru ceea ce trăiesc acești oameni ne unește pe noi, indiferent de sensibilitatea pe care o avem față de acest conflict. Avem nevoie să spunem că suntem uniți, că antisemitismul nu își are locul în nicio societate, cum nu își are loc nici rasismul. Trebuie să schimbăm această idee preconcepută că în Franța israelienii și arabii ar fi unii împotriva altora. Noi purtăm, în tăcere, o voce: a uniunii".

Actrița Lubna Azabal recunoaște că nu a reușit să atragă tinerii – cântăreți ori cineaști – pentru a participa la acest marș silențios. Unii dintre tinerii artiști spun că le este teamă că își pierde abonații de pe rețelele sociale ori că vor fi etichetați că susțin o parte ori alta motiv pentru care nu au participat la marșul parizian pentru pace.

A participat însă actrița Agnès Jaoui care a pierdut doi membri ai familiei sale în atacurile Hamas din 7 octombrie din Israel iar de atunci nu știe nimic de alți 3 apropiați care au fost luați ostatici.