Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Licitație: Una din pălăriile lui Napoléon a fost vândută pentru aproape 2 milioane de euro

una_din_palariile_purtate_de_imparatul_napoléon_in_secolul_xix_este_expusa_in_cadrul_unei_licitatii_organizate_de_casa_osenat_19_noiembrie_2023_fontainebleau_in_apropiere_de_paris.

Una din palariile purtate de împaratul Napoléon în secolul XIX este expusa în cadrul unei licitatii organizate de Casa Osenat, 19 noiembrie 2023, Fontainebleau, în apropiere de Paris.
Una din palariile purtate de împaratul Napoléon în secolul XIX este expusa în cadrul unei licitatii organizate de Casa Osenat, 19 noiembrie 2023, Fontainebleau, în apropiere de Paris.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Christophe Ena

În Franța, o pălărie purtată de Napoleon Întâi, celebră pentru forma ei, a fost vândută duminică pentru aproape 2 milioane de euro. Suma exactă este de 1,932 de milioane de euro, cu taxe. Pălăria a fost scoasă la licitație de Casa Osenat, la Fontainebleau. Identitatea ori naționalitatea cumpărătorului nu a fost comunicată.

Colecționari din lumea întreagă au participat ori doar au urmărit această licitație.

Aceeași casă de licitații a mai vândut, în 2014, o altă pălărie purtată de Napoléon, cu 1,884 milioane de euro. Atunci, ea fusese achiziționată de un om de afaceri sud-coreean.

De această dată, pălăria a fost prezentată publicului, înainte de licitație și s-a anunțat că fusese evaluată între 600.000 și 800.000 de euro. Dar, în cele din urmă, ea a fost pusă în vânzare la prețul de jumătate de milion de euro și vândută de aproape 4 ori mai scumpă.

Jean-Pierre Osenat este președintele Casei de Licitații Osenat:

“Napoleon era bun în ceea ce privea comunicarea. Dorea să fie recunoscut peste tot. Iar astfel și-a construit un look, o imagine. Spre exemplu, și-a purtat pălăria nu pe lungime ci pe lățime, pur și simplu în sens invers, iar astfel, era recunoscut de la sute de metri. Această pălărie înseamnă Napoléon, îl reprezintă și de aceea toată lumea este interesantă de ea. Pentru cei care sunt interesați de obiectele care i-au aparținut lui Napoléon, pălăria aceasta reprezintă graalul, este un vis. Nu există multe pălării. În total au fost 120 și mai există circa 20 care au fost autentificate. 15 dintre ele se regăsesc în muzee. Așadar, mai sunt 4 ori 5 în mâinile colecționarilor".

Reprezentantul casei de licitații explică și ce anume a stabilit valoarea pălăriei:

“Importanța pălăriei este dată de trasabilitatea sa. De faptul că din momentul în care ea a fost descoperită, în 1806 în cazul acestei pălării și până în zilele noastre, deci 200 de ani de târziu, știm cu exactitate unde s-a aflat ea. Că s-a aflat în cadrul aceleași familii, că a fost păstrată în muzee, că a fost parte a unei colecții foarte cunoascute. Documentele notariale urmăresc cum a traversat generațiile iar astfel, suntem siguri că este pălăria lui Napoléon”.

Expertul explică faptul că în interiorul pălăriei există o întăritură deoarece Napoleon își ținea pălăria în mână, uneori o arunca pe jos. Ea este într-o stare excepțională. Nu găsim multe într-o astfel de stare, are 200 de ani totuși, spune Jean-Pierre Osenat.

Iar pentru Jean-Christophe Chataignier, directorul general al Casei de Licitații Osenat, "ar fi un delict capital să atingem ori să punem pe cap această pălărie. Pentru cumpărători, simbolul este foarte mare. La fel ca în cazul batistelor ori al cămășilor, le atingem cât mai puțin cu putință, nu le spălăm niciodată. În 200 de ani, această pălărie a fost atinsă extrem de puțin, ceea ce o face și mai prețioasă. Cumpărătorul o va păstra într-o vitrină, în muzeul personal".