Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Argentina are un nou președinte. Javier Milei, candidat ultraliberal, a câștigat alegerile și promite o terapie de șoc pentru economia țării

Javier Milei, după anunțarea victoriei sale în alegerile prezidențiale din Argentina, Buenos Aires, 19 noiembrie 2023.

Javier Milei, după anunțarea victoriei sale în alegerile prezidențiale din Argentina, Buenos Aires, 19 noiembrie 2023.
Javier Milei, după anunțarea victoriei sale în alegerile prezidențiale din Argentina, Buenos Aires, 19 noiembrie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Natacha Pisarenko

Argentina are un nou președinte. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale l-a adus în poziția de șef al statului pe Javier Milei, un candidat ultraliberal, populist și antisistem. A obținut 55,6% din voturi față de contacandidatul său, ministrul Economiei, Sergio Massa, 44,3% din voturi. Programul electoral care l-a condus spre victorie pe Javier Milei prevede un tratament de șoc pentru economia Argentinei, lovită de o inflație de aproximativ 140% de la începutul acestui an. Președintele ales are nevoie de alianțe, nu are majoritate în Adunarea Națională, Camera Deputaților din Argentina.  

Alegătorii au tranșat. Javier Milei este noul președinte al Argentinei.  A câștigat 55,6% din voturile argentienilor. Ambițiile sale pentru Argentina, a treia cea mai mare economie din America Latină, sunt foarte mari. Este o figură antisistem, vrea să lupte împotriva inflației, a sărăciei și să relanseze economia.

Javier Milei are 53 de ani și este de profesie economist. Obișnuit al platourilor de televiziune, a virat spre politică în urmă cu 2 ani. El nu s-a ferit să vină la întâlnirile sale electorale cu o drujbă, simbol al terapiei de șoc pe care o va aplica economiei argentiniene. A promis că va face din Argentina ''o putere mondială''.

Nu este singura poziție a actualului președinte care a dus la polemici aprinse în țara sa. Vorbim despre liberalizarea vânzărilor de arme, opoziția sa față de avort, legalizat în 2021 în Argentina, dar și la declarațiile sale despre schimbările climatice. El spune că acestea reprezintă ''un ciclu'' și nu o ''responsabilitate a omului''.

Noul președinte vrea ca Argentina să renunțe la peso argentian, moneda actuală, și să introducă dolarul american ca monedă națională, însă este destul de greu de crezut că va reuși. Economia Argentinei este afectată de inflație, economiile argentinienilor sunt foarte reduse iar țara nu dispune de rezerve suficiente.

Denis Merklen, sociolog, profesor la Universitatea Sorbona și director al Institutului de Studii Superioare din America Latină spune la RFI: ''Marile îndoieli se găsesc de partea Adunării Naționale a Argentinei, Camera Deputaților, unde nu are majoritate, inclusiv în ceea ce privește alianța sa cu partidul de dreapta al fostului președinte Macri. Va fi dificil, în special în ceea ce privește propunerile sale cele mai radicale cum sunt, închiderea Băncii Centrale, anularea peso și instalarea dolarului ca monedă oficială a Argentinei dar pentru privatizare, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, chiar într-un mod radical, va avea o mare dificultate''.

În fața unei crize economice fără precedent în ultimii ani, cu un program electoral antisistem și declarații de extremă dreaptă promovate de Javier Milei, contracandidatul său, Sergio Massa și-a recunoscut înfrângerea.

Așadar, peisajul politic și economic al Argentinei se va schimba iar rezultatul alegerilor arată fractura politică dintre stânga și dreapta. Va reuși Javier Milei să-și ducă la capăt promisiunile? ''Nu va fi ușor. Argentina este printre țările Americii Latine care dispune de un stat, care este bolnav, aș spune disfuncțional. Este dificil ca argentienii să aibă o experiență fericită cu serviciul public și, din acest punct de vedere, opinia generală este câștigată, în majoritate, apoi va putea construi alianțele politice, este marele semn de întrebare'' , mai spune la RFI, Denis Merklen, sociolog, profesor la Universitatea Sorbona și director al Institutului de Studii Superioare din America Latină.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adresat ''felicitările'' sale ultraliberalului Javier Milei după alegerea sa în fruntea Argentinei, solicitând continuarea cooperării dintre UE şi ţara din America de Sud, un ''partener apropiat''. ''Poporul Argentinei a vorbit în alegeri libere şi democratice (.). Îi mulţumesc (actualului preşedinte) Alberto Fernandez pentru cooperarea excelentă de-a lungul anilor şi aştept cu nerăbdare continuarea acestei cooperări în beneficiul popoarelor noastre'', a declarat Charles Michel într-un mesaj pe X (ex-Twitter).

Foștii președinți, ai SUA Donald Trump și brazilianul Jair Bolsonaro l-au felicitat pe Javier Milei, spre deosebire de președintele columbian Gustavo Petro, care a deplâns victoria.

Stânga politică din Franța a salutat cu destulă precauție victoria lui Milei. Ecologista Sandrine Rousseau a scris pe rețeaua X: ''Argentina cade, la rândul său, în carbono-fascism. Ce face climatoscepticismul democrațiilor noastre...pentru a nu acționa suntem gata să îi punem pe cei mai răi la putere''.

''Noul președinte argentinian, Javier Milei a agitat în mod regulat o drujbă  pentru a simboliza viitoarele tăieri de cheltuieli publice'', a reacționat deputata de la Franța Nesupusă, stânga populistă, Clémentine Autin.

 ''Alegerea lui Javier Milei este o veste tristă pentru Argentina și pentru lume. Anarcho-capitalist, climatosceptic, împotriva avortului, pentru libertatea de a purta arme, el visează la o lume a violenței și nedreptății'', a denunțat purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, Chloe Ridel, citată de AFP.