
Special Paris
Ucraina: Lloyd Austin îl asigură pe Volodimir Zelenski de susținerea americană pe termen lung
secretarul_american_al_apararii_lloyd_austin_si_presedintele_ucrainean_volodimir_zelenski_la_sediul_pentagonului_statele_unite_februarie_2022.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a ajuns la Kiev în tren, din Polonia.
Washington este, de departe, principalul furnizor de ajutor militar Kievului. Iar o eventuală diminuare a acestui ajutor ar însemna o lovitură dură pentru Ucraina, care se luptă pentru a-și recupera sudul și estul țării, zone aflate sub ocupația rusă.
Între timp, în Statele Unite, tabăra republicană vociferează tot mai puternic la adresa miliardelor de dolari deblocate de administrația democrată a lui Joe Biden.
În schimb, Lloyd Austin dar și secretarul american de Stat, Antony Blinken au cerut Congresului, cu ocazia unor audieri ce au avut loc în octombrie, ca Ucraina să fie susținută și în continuare, ori, în caz contrar liderul de la Kremlin va castiga, după cum s-a exprimat Antony Blinken.
Un înalt responsabil al apărării americane preciza, săptămâna trecută jurnaliștilor, că este sigur că, în cele din urmă, Congresul va furniza Kievului ajutorul necesar.
Ajutorul este cu atât mai important pentru Ucraina cu cât contraofensiva sa pentru eliberarea teritoriilor ocupate nu a avansat deloc.
Pe front, armata ucraineană anunța, în week-end, că a reușit să împingă armata rusă pe partea orientală a fluviului Nipru. Dar, nu a precizat dacă forțele ucrainene controlează în întregime această zona ori dacă armata rusă s-a retras de aici.
Lansată în iunie, contraofensiva Kievului a permis Kievului să recupereze doar câteva localități din sud și din estul țării.
Ucraina nu dispune de o industrie a armamentului care să îi asigure echipamentul necesar în acest moment de război iar astfel, ajutorul Occidental, cel american în mod particular, este unul crucial.
Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, preciza, la începutul lui noiembrie, că unele programme au fost reduse pentru a fi bine ajustat bugetul acordat Ucrainei.
Iar în afară de opoziția politică internă din Statele Unite, conflictul israeliano-Hamas intervine și el în situația din Ucraina.
Săptămâna trecută, președintele Volodimir Zelenski preciza unor jurnaliști că războiul din Fâșia Gaza a încetinit livrările de obuze, cruciale pentru armata sa.
Totuși, Statele Unite susțin că sunt în măsură să acorde o asistență atât Ucrainei cât și israelienilor.
De partea sa, președintele Vladimir Putin va participa, marți, la un summit virtual al statelor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud – un summit consacrat conflictului israeliano-Hamas, după cum a anunțat Kremlinul.
Iar miercuri, președintele Vladimir Putin va participa la un alt summit virtual, cel al G20.
Amintim că liderul de la Kremlin este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională motiv pentru care se deplasează foarte puțin în străinătate.
De altfel, din cauza acestui mandat, el nu a participat la ultimele două întâlniri anuale ale BRICS și G20 ce s-au derulat în Africa de Sud și India.
În ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas, din Gaza, Kremlinul a cerut, până acum, o încetare a focului și a repetat că singura manieră de a se ajunge la o pace durabilă în Orientul Mijlociu este crearea unui stat palestinian.
Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că sunt responsabile de conflictul din Gaza și că au monopolizat procesul de pace israeliano-palestinian ani de zile, fără să găsească soluții.
În altă ordine de idei, președintele francez Emmanuel Macron a discutat, luni, cu omologul chinez Xi Jinping ocazie pentru a-și exprima preocuparea în ceea ce privește cooperarea militară anunțată între Rusia și Coreea de Nord, după cum a anunțat Palatul Elysée.
Dorim ca Beijing să realizeze până la ce punct este o evoluție problematică pentru Franța și pentru întreaga Uniune Europeană, a precizat administrația prezidențială de la Paris.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a deplasat în septembrie, în Extremul Orient rus, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin. Ulterior, Coreea de Nord a furnizat Rusiei 1 million de obuze pentru a-și susține războiul din Ucraina, în schimbul unui ajutor în materie de tehnologii spațiale.
În aprilie, după ce președintele Emmanuel Macron s-a deplasat în China, Parisul anunța că liderul chinez este pregătit să lucreze cu Franța pentru a crea condițiile unei negocieri între Moscova și Kiev.
La scurt timp, lucrurile păreau că avansau căci Xi Jinping a avut o discuție cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
7 luni mai târziu, situația nu a evoluat, însă, sub nicio formă.