Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministra Luminița Odobescu: România continuă demersurile diplomatice pentru eliberarea ostaticilor

sefa_diplomatiei_franceze_catherine_colonna_a_primit-o_la_paris_pe_ministra_romana_de_externe_luminita_odobescu_20_noiembrie_2023.

Sefa diplomatiei franceze, Catherine Colonna a primit-o la Paris pe ministra româna de Externe, Luminita Odobescu, 20 noiembrie 2023.
Sefa diplomatiei franceze, Catherine Colonna a primit-o la Paris pe ministra româna de Externe, Luminita Odobescu, 20 noiembrie 2023.
Sursa imaginii: 
Contul X al doamnei ministru Luminita Odobescu

Şefa diplomației românești se află la Paris unde s-a întâlnit cu ministra franceză de Externe, Catherine Colonna. Subiectele de discuție au fost numeroase: integrarea României în spațiul Schengen, susținerea acordată Ucrainei și Republicii Moldova pentru a fi integrate în Uniunea Europeană, problema cetățenilor români din Fâșia Gaza dar s-a vorbit și despre integrarea României în OCDE.

Şefa diplomației românești Luminița Odobescu se află la Paris unde s-a întâlnit, luni, cu ministra franceză de Externe, Catherine Colonna. Cele două au discutat despre sprijinul concret pe care Franța și România îl acordă Ucrainei, invadată de Rusia. 

Atât România cât și Franța susțin deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a Republici Moldova dar și a Ucrainei, până la sfârșitul acestui an.

Totodată, ministra Luminița Odobescu a explicat și că Bucureștiul va continua să sprijine Ucraina, în ceea ce privește tranzitul de cereale: "Până la acest moment, peste 30 de milioane de tone de cereale și de produse agricole au tranzitat România dinspre Ucraina. În acest sens, ne coordonăm cu partenerii europeni, americani dar și cu cei francezi. Sprijinul va continua și în perioada următoare, mai ales într-un moment dificil, având în vedere apropierea iernii. Au fost luate măsuri de creștere a capacității de tranzit, a navelor care asigură tranzitul și de flexibilizare a operațiunilor vamale din porturile românești".

În Paris a fost discutată și situația din Balcanii de Vest. "România și Franța sunt interesate  de continuarea procesului de extindere cu țările din Balcanii de Vest, evident, pe baza meritelor proprii. Pentru România este foarte important ca acest proces să continue", a precizat ministra Luminița Odobescu.

A fost abordat și subiectul integrării României în spațiul Schengen iar România a mulțumit Franței pentru sprijinul ferm exprimat în acest sens.

Luminița Odobescu: "Am transmis aprecierea noastră pentru sprijinul ferm al Franței în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen cât mai curând posibil. Franța continuă să ne susțină în dialogul cu partenerii noștri astfel încât să găsim o soluție cât mai curând posibil".

Securitatea de la Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina a fost un alt subiect discutat de cele două ministre, la Paris: "Am discutat despre modalitățile concrete de consolidare a apărării și descurajării pe flancul Estic și am salutat prezența militară a Franței în România și reacția rapidă a Franței la diversele amenințări de securitate la frontiera noastră și în Marea Neagră. Franța a rămas un susținător ferm în ceea ce privește consolidarea flancului Estic dar și pentru consolidarea securității la Marea Neagră".

În altă ordine de idei, ministra Luminița Odobescu explică faptul că sunt depuse eforturi pentru recuperarea cetățeanului român aflat pe o navă capturată de rebelii Houthis în Marea Roșie. Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată duminică de către milițiile Houthis și dusă în largul Yemenului.

Ministra Luminița Odobescu: "Putem confirma prezența unui român în cadrul echipajului. A fost convocată imediat celula de criză din cadrul Ministerului de Externe și am demarat demersurile diplomatice pentru a găsi o soluție astfel încât să putem asigura repatrierea acestuia în siguranță".

Totodată, România este implicată în negocierile care există pentru eliberarea ostaticilor aflați, de pe 7 octombrie, în mâinile Hamas.

Amintim, 1.200 de persoane, în mare parte civili, au fost omorâți în Israel în cadrul unui atac lansat pe 7 octombrie de un comando Hamas infiltrat în Israel din Fâșia Gaza. Este un atac de o amploare și de o violență inedită în istoria Israelului. Tot atunci, 240 de oameni au fost răpiți de Hamas. 

Ca răspuns, Israelul a jurat să distrugă Hamas, organizație catalogată drept teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și de Israel.

67 de soldați israelieni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza, de la începutul războiului.

De pe 27 octombrie, Israelul conduce o ofensivă terestră în Gaza, unde, mai bine de 13.000 de persoane au fost omorâte în bombardamente, în mare parte civili, după cum a anunțat guvernul Hamas.  

Qatarul conduce medierile pentru a obține eliberarea celor 240 de ostatici deținuți de Hamas, în schimbul unui armistițiu. Duminică, responsabili de la Doha afirmau că există obstacole minore pentru a se ajunge la un acord.

Luni, președintele american Joe Biden afirma și el că ne apropiem de un acord. Dar, nici Hamas și nici Israelul nu au confirmat vreo schimbare până acum. Israelul refuză să oprească bombardamentele până când nu vor fi eliberați toți ostaticii.

Acum, cetățeni din 27 de state figurează printre acești 240 de ostatici. Cei mai mulți au dublă naționalitate.

Este cazul a 6 cetățeni israeliano-români.

Ministra Luminița Odobescu: "România a susținut cu fermitate eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiții, inclusiv a celor 6 ostatici care au dublă cetățenie –israeliană și română. Depunem eforturi susținute în strânsă cooperare cu partenerii europeni, cu cei americani dar și cu partenerii din regiune astfel încât să, sperăm noi, să reușim eliberarea tuturor ostaticilor".

Totodată, România încearcă să-i aducă în țară și pe românii aflați în Fâșia Gaza, care doresc să plece din acest teritoriu bombardat la ora actuală de armata israeliană, ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie.

Luminița Odobescu, șefa diplomației române: "Continuăm eforturile de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza. Până în acest moment, 237 de români și famíliile lor au fost evacuați și au ajuns în România. Continuăm aceste demersuri. Listele cu cei care au solicitat deja evacuarea au fost transmise autorităților israeliene și egiptene, în vederea evacuării și sperăm ca în următoarele zile să putem continua evacuările, în siguranță, a românilor și a familiilor lor, care se mai află în Gaza".

RFI: Se știe cumva despre ce număr ar fi vorba?

Ministra Luminița Odobescu: "Până în acest moment, ne-au solicitat evacuarea în jur de 360 de persoane. O parte dintre ei nu s-au prezentat la punctul de frontieră, din diverse rațiuni. Ei se află în continuare pe listele noastre și continuam eforturile de evacuare în acest sens".

Amintim, pe la postul de frontieră de la Rafah, care desparte Fâșia Gaza de Egipt, au putut ieși, în ultimele săptămâni, răniți și civili străini ori ce au dublă naționalitate. Este singurul punct de frontiera ce nu este controlat de Israel.