Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Executivul francez sub presiunea nemulţumirilor sociale

hollande-9.jpg

credit foto: rfi.fr

Potrivit unor noi sondaje, 72 la sutǎ dintre francezi considerǎ cǎ nemulţumirile sociale actuale ar putea lua forma unei mişcǎri de mare amploare. Numeroşi oameni politici îi cer preşedintelui François Hollande sǎ-şi shimbe viziunea şi chiar echipa guvernamentalǎ.

Unii lideri sindicali comparǎ atmosfera de frondǎ socialǎ cu un vulcan. "Se vede cum iese fum, pǎmîntul nu tremurǎ pentru moment dar în interior ceva fierbe" spunea, de exemplu, Jean-Claude Mailly, liderul sindicatului La Force Ouvrière.

Lidera socialistǎ Ségolène Royale, care a candidat în 2007 la alegerile prezidenţiale, se declarǎ solidarǎ cu protestele din Bretania împotriva taxei ecologice. Din numeroase alte direcţii sunt trase de altfel semnale de alarmǎ în legǎturǎ cu presiunea fiscalǎ excesivǎ de naturǎ sǎ-i " asfixieze" pe francezi. Doi francezi din trei se declarǎ chiar gata sǎ coboare în stradǎ pentru a manifesta împotriva noilor mǎriri de impozite.

Opoziţia vorbeşte despre "falimentul unei politici", cea a preşedintelui François Hollande şi a socialiştilor. Laurent Wauquiez, fost ministru în precedentul guvern de dreapta, considerǎ cǎ François Hollande trebuie sǎ schimbe totul: comportamentul sǎu de preşedinte, politica sa şi maniera de a gîndi economia.

Ultima mǎsurǎ fiscalǎ anunţatǎ de guvern, taxa pe carburanţi, a devenit aproape un simbol de impozit nedrept, deşi socialiştii nu au fǎcut decît sǎ încerce sǎ aplice o iniţiativǎ aprobatǎ de precedenta majoritate parlamentarǎ. Pentru moment aceastǎ taxǎ este suspendatǎ dar nu anulatǎ, mulţi observatori îi anunţǎ însǎ decesul din aceastǎ fazǎ.

Manifestaţiile împotriva acestei taxe au continuat în Franţa şi în cursul acestui week-end, iar miercuri 13 noiembrie este anunţatǎ o mobilizare a sindicatelor împotriva unei noi mǎriri a TVA-ului care ar urma sǎ intre în vigoare pe întîi ianuarie anul viitor.