Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nelson Mandela: omagiu planetar fără precedent

2013-12-06t_mandela.jpg

credit foto: rfi.fr

Un omagiu grandios este organizat pentru ziua de marţi, 10 decembrie, la Soweto, în memoria lui Nelson Mandela, eroul luptei împotriva segregaţiei rasiale, devenit un simbol planetar al autoritǎţii morale şi al unei viziuni politice nonviolente. Lideri din întreaga lume şi-au anunţat participarea, iar Agenţia France Presse vorbeşte despre o prezenţǎ la nivel înalt fǎrǎ precedent la o astfel de ceremonie.

"Efectiv, întreaga planetǎ este pe cale sǎ vinǎ în Africa de Sud" a spus purtǎtorul de cuvînt al ministerului de externe din aceastǎ ţarǎ, sintetizînd starea de spirit suscitatǎ de moartea lui Nelson Mandela. Africa de Sud a decis sǎ-i organizeze lui Mandela, devenit un idol naţional, funerarii pe mǎsura rolului pe care l-a avut în istoria ţǎrii. Pe stadionul de la Soweto, celebru "township" de lîngǎ Johannesburg sunt aşteptate 80 000 de persoane, alte trei stadioane din capitalǎ vor fi deschise publicului pentru a putea urmǎri ceremonia pe ecrane gigantice, iar în toatǎ ţara au fost amenajate alte 150 de locuri de celebrare.

Franţa va fi reprezentatǎ de şeful statului, François Hollande, care l-a invitat în delegaţia sa şi pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Mai sunt reprezentate la cel mai înalt nivel Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Canada, Brazilia, Mexicul, India… Lista este enorm de lungǎ, practic în jur de o sutǎ de şefi de stat şi de guvern vor fi de faţǎ pentru a-l omagia pe Nelson Mandela, precum şi liderii a numeroae organizaţii internaţionale în frunte cu ONU.

Din unele ţǎri fac deplasarea şi foşti preşedinţi precum şi foşti premieri, ceea ce înseamnǎ cǎ în jurul lui Nelson Mandela se va crea, pentru cîteva ore, o atmosferǎ de reconciliere generalǎ. Acesta este poate simbolul cel mai puternic care se degajeazǎ din ceremonia de la Soweto, pe lîngǎ faptul cǎ Soweto este cartierul defavorizat unde a locuit Nelson Mandela înainte de arestarea sa şi care a devenit apoi un bastion al luptei împotriva apartheid-ului.

Mai multe capete încoronate şi membrii ai unor familii regale vor face deasemenea deplasarea, printre ei regele Philippe al Belgiei, regele Willem-Alexander al Olandei şi prinţul Charles al Angliei.

Din Marea Britanie vin practic toţi foştii premieri care mai sunt în viaţǎ: John Major, Tony Blair şi Gordon Brown.

Preşedintele Barack Obama vine cu trei dintre predecesorii sǎi, Jimmy Carter, George Walker Bush şi Bill Clinton. Iar peşedinta Braziliei, Dilma Roussef, vine cu patru dintre predecesorii sǎi.

Mai rǎmîne întrebarea dacǎ exemplul lui Mandela, vizunea sa politicǎ şi sacrificiul sǎu personal vor marca istoria lumii şi în viitor, şi nu vor rǎmîne doar ca o poveste frumoasǎ în manualele de istorie. La prima vedere, dorinţa atîtor lideri mondiali de a efectua acest pelerinaj pare sǎ depǎşeascǎ simplul reflex mediatic şi sǎ sugereze cǎ Mandela federeazǎ în jurul sǎu valori aflate deasupra conflictelor politice cotidiene şi ale intereselor imediate. Admiraţia suscitatǎ de el este unanimǎ, mai rǎmîne ca întreaga lume sǎ facǎ efort unanim pentru ca libertatea, democraţia, drepturile omului, toleranţa şi respectul reciproc sǎ triumfe într-o lume decisǎ sǎ iasǎ din lunga erǎ violenţei.