Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spectacole incitînd la urǎ interzise în Franţa

042_cs_87823_839363_0.jpg

Dieudonné - credit foto: rfi.fr

In Franţa mai multe oraşe vor interzice prezentarea unor spectacole cu caracter antisemit. Executivul francez a emis o circularǎ în acest sens care îl vizeazǎ pe aşa-zisul umorist Dieudonné, condamnat în mai multe rînduri în ultimii ani datoritǎ provocǎrilor sale antisemite şi a insultelor cu caracter rasist.

Interzicerea unui spectacol numit "Zidul" se prefigureazǎ la Nantes, Tour, Bordeaux, precum şi în alte oraşe, în condiţiile în care Dieudonné atrage un public amator de derapaje verbale şi de gesturi deplasate. In oraşul Nantes, de exemplu, unde a fost prima Jean-Marc Ayrault înainte de a deveni prim-ministru, au fost vîndute 5000 de bilete pentru respectivul spectacol.

Putem vorbi deja despre un veritabil scandal provocat de acest "umorist", dar şi de amplificarea unor polemici întrucît unii oameni politici şi comentatori considerǎ cǎ interdicţia riscǎ sǎ-i facǎ o şi mai mare publicitate lui Dieudonné.

Provocǎrile sale sunt însǎ extrem de grave, ceea ce l-a determinat pe şeful statului, François Hollande, sǎ ia atitudine şi sǎ declare urmǎtoarele :

"Intrucît suntem puşi în faţa unor acte rasiste, antisemitismte, a unor  tulburǎri ale ordinii publice suscitate de provocǎri nedemne, întrucît avem de-a face cu umilirea unor persoane pe fond de discriminare, cer reprezentanţilor statului şi în special prefecţilor sǎ fie vigilenţi şi inflexibili. Guvernul, cu primul ministru, cu ministrul de interne şi cu cel al justiţiei, a luat mǎsuri şi a redactat o circularǎ, pentru ca nimeni sǎ nu poatǎ utiliza un spectacol cu scopul de a provoca, de a promova teze în mod evident antisemite."

Sunt, deci, cuvintele preşedintelui François Hollande. Intre timp "poleminstul" Dieudonné (cum îl numeşte Agenţia France Presse) a anunţat cǎ va sesiza Curtea de Justiţie  a Republicii Franceze, considerîndu-se cenzurat şi ultragiat.

Ministrul de interne Manuel Valls a transmis deja o circularǎ tuturor prefecţilor, document de naturǎ sǎ funcţioneze ca bazǎ legalǎ pentru interzicerea "spectacolelor" lui Dieudonné. Manuel Valls a afirmat recent cǎ Dieudonné este profund anti-evreu, antisemite şi rasist. Iatǎ explicaţiile date de ministrul de interne în legǎturǎ cu conţinutul circularei:  

"Primarii sau prefecţii pot interzice un spectacol care riscǎ sǎ tulbure ordinea publicǎ. Douǎ motive sunt invocate în acest sens, enumerate în aceastǎ circularǎ: primul poate fi invocat cînd autoritatea publicǎ nu dispune de nici un alt mijloc decît interdicţia pentru a preveni tulburǎrile publice ; al doilea, care pînǎ acum nu a fost destul utilizat, poate fi invocat atunci cînd reuniunea respectivǎ devine susceptibilǎ sǎ afecteze respectul datorat demnitǎţii fiinţei umane."

Aceastǎ afacere va provoca fǎrǎ îndoialǎ numeroase reacţii, dezbateri şi riscǎ sǎ fie şi instrumentalizatǎ politic de opozţie sau de extrema dreaptǎ. Fostul ministru de interne, Brice Hortefeux, şi unul din liderii dreptei, afirmǎ deja cǎ prin aceastǎ mǎsurǎ guvernul vrea sǎ-şi mascheze "o întreagǎ succesiune de eşecuri".

Intr-o ţarǎ ca Franţa interzicerea unui spectacol pare o anomalie, în contradicţie totalǎ cu o anumitǎ imagine a libertǎţii de exprimare pe care aceastǎ ţarǎ şi-a construit-o de-a lungul secolelor. In cazul lui Dieudonné însǎ, dupǎ cum aratǎ unii comentatori avizaţi, nu mai avem de-a face nici cu arta şi nici cu spectacolul, ci cu veritabile reuniuni politice puse sub semnul urii şi al incitǎrii la urǎ.