Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Les Echos: "David Cameron trebuie sǎ înceteze sǎ se mai joace cu focul"

2012-10-10t105206z_468232105_lr1e8aa0u6kkm_rtrmadp_3_britain_0.jpg

Premierul britanic David Cameron - credit foto: rfi.fr

Numeroşi comentatori europeni constatǎ cǎ premierul britanic David Cameron, sub presiunea conservatorilor, întreţine ideea cǎ Marea Britanie ar putea ieşi din Uniunea Europeanǎ. Un economist francez care semneazǎ un articol în Les Echos considerǎ cǎ aceastǎ opţiune ar fi o eroare strategicǎ şi cǎ ar compromite viitorul economic al Marii Britanii.

Franţa este deseori criticatǎ, uneori cu vehemenţǎ, de presa economicǎ anglo-saxonǎ. Iar uneori pe bunǎ dreptate, dupǎ cum recunoaşte în cotidianul economic francez Edouard Tétreau. Existǎ momente însǎ cînd criticile formulate de britanici, nu numai la adresa Franţei dar şi în general a Uniunii Europene, riscǎ sǎ provoace iritǎri pe bǎtrînul continent. Citez din articolul lui Edouard Tétreau: "De la începutul anului, executivul britanic, încurajat de bunele rezultate ale politicii sale economice, îşi multiplicǎ lecţiile de guvernanţǎ europeanǎ, în special în direcţia Franţei".

Existǎ însǎ aceastǎ percepţie cǎ exigenţele britanice, care le cer ţǎrilor europene sǎ adopte reforme curajoase, merg într-o direcţie inacceptabilǎ în sensul cǎ Londra ar vrea şi o rescriere a tratatelor europene, dar în sensul intereselor britanice.

"Uniunea Europeanǎ este efectiv imperfectǎ şi meritǎ sǎ fie restructurtǎ", mai aratǎ economistul francez, care observǎ însǎ cǎ nici performanţele economice britanice nu sunt chiar atît de strǎlucite pe cît par. Sigur, rata şomajului în Marea Britanie este de numai 7,4 la sutǎ iar ritmul de creştere economicǎ de 1,9 la sutǎ. Nu toţi indicatorii economiei britanice sunt însǎ excelenţi. Citez tot din acelaşi articol: "Deficitul comercial britanic, cel mai ridicat din Europa, nu a fost niciodatǎ atît de mare în ultimul sfert de secol." Sigur, mai aratǎ comentatorul francez, e bine sǎ fii bogat la Londra, dar pentru clasele mijlocii e mai dificil, iar preţul unui bilet de metrou, care costǎ 6 euro, li se pare multora ca fiind extrem de scump. Marea Britanie mai are 13 milioane de persoane care trǎiesc sub pragul de sǎrǎcie, iar familiile britanice sunt mai îndatorate decît cele franceze.

Oare ar fi mai prosperǎ Marea Britanie dacǎ ar ieşi din Uniunea Europeanǎ spre care îşi dirijeazǎ, fǎrǎ bariere vamale, 50 la sutǎ din exporturile sale? Edouard Tétreau se îndoieşte de acest lucru şi considerǎ cǎ David Cameron, care se va întîlni în curînd cu François Hollande, ar trebui sǎ nu mai desemneze Uniunea Europanǎ ca ţap ispǎşitor pentru politica sa de austeritate care afecteazǎ clasele mjlocii. Jucîndu-se cu focul, premierul britanic riscǎ sǎ scoatǎ Marea Britanie din "jocul european şi deci din cel mondial", mai scrie economistul francez în Les Echos.